Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Lekki krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem

Lekki krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa powstała z lodówkowych ostatków, dzięki czemu nic się nie zmarnowało, a na stół wjechał pyszny, pożywny i lekki krem pachnący rozmarynem! :)

Składniki

1 szt. cebula
350 g młode ziemniaki
3 szt. młode marchewki
1 szt. młody burak
1 szt. gałązka świeżego rozmarynu
2,5 szklanka woda
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 szczypta cukier
1 łyżeczka sok z cytryny
3 łyżka łuskany słonecznik
1 łyżka nasiona siemienia lnianego
jogurt naturalny

Opis wykonania

1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. 2. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie - ok. 20min. 3. Do ugotowanych warzyw ( nie odlewaj wywaru!) dodaj zeszkloną cebulę, oberwane igiełki rozmarynu, sos sojowy i masło. 4. Całość zblenduj/ zmiksuj na gładki krem. 5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. 6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu. 7. Nasiona lnu i słonecznika upraż na suchej patelni. 8. Podawaj zupę posypaną prażonymi nasionami i kleksem jogurtu naturalnego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy