Lekki krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem
4 porcje
30 min
Łatwe
Zupa powstała z lodówkowych ostatków, dzięki czemu nic się nie zmarnowało, a na stół wjechał pyszny, pożywny i lekki krem pachnący rozmarynem! :)
Składniki
1 szt. cebula
350 g młode ziemniaki
3 szt. młode marchewki
1 szt. młody burak
1 szt. gałązka świeżego rozmarynu
2,5 szklanka woda
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 szczypta cukier
1 łyżeczka sok z cytryny
3 łyżka łuskany słonecznik
1 łyżka nasiona siemienia lnianego
jogurt naturalny
Lekki krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem
Lekki krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek.
2. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie - ok. 20min.
3. Do ugotowanych warzyw ( nie odlewaj wywaru!) dodaj zeszkloną cebulę, oberwane igiełki rozmarynu, sos sojowy i masło.
4. Całość zblenduj/ zmiksuj na gładki krem.
5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie.
6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
7. Nasiona lnu i słonecznika upraż na suchej patelni.
8. Podawaj zupę posypaną prażonymi nasionami i kleksem jogurtu naturalnego.
Komentarze