


Zupa powstała z lodówkowych ostatków, dzięki czemu nic się nie zmarnowało, a na stół wjechał pyszny, pożywny i lekki krem pachnący rozmarynem! :)
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. 2. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie - ok. 20min. 3. Do ugotowanych warzyw ( nie odlewaj wywaru!) dodaj zeszkloną cebulę, oberwane igiełki rozmarynu, sos sojowy i masło. 4. Całość zblenduj/ zmiksuj na gładki krem. 5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. 6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu. 7. Nasiona lnu i słonecznika upraż na suchej patelni. 8. Podawaj zupę posypaną prażonymi nasionami i kleksem jogurtu naturalnego.