Linguini w atramentowym sosie z krewetkami
2 porcje
25 min
Łatwe
Makaron barwiony sepią z krewetkami
Składniki
200 g Linguini
14 szt. krewetki tygrysie oczyszczone
75 ml sos/pasta z dodatkiem atramentu z mątwy
2 szt. czosnek - ząbek
5 łyżka oliwy extra vergine
1 szt. Chlil
1 garść natka pietruszki kilka gałązek
1 szczypta sól
Linguini w atramentowym sosie z krewetkami
Linguini w atramentowym sosie z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami z opakowania. W czasie kiedy makaron zacznie nam się gotować, rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę smażymy po czym dodajemy pokrojona papryczkę i krewetki. Krewetki smażymy z obu stron a kiedy nabiorą koloru można je podlać wodą z gotującego się makaronu. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W tym czasie odcedzamy makaron wrzucamy ponownie do naczynia w którym się gotował i dodajemy sos z dodatkiem atramentu oraz posiekaną pietruszkę. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na talerz, na makaron wykładamy krewetki wraz z czosnkiem i papryczką.
Sos z atramentem można dodać najpierw do krewetek lecz wtedy wszystko będzie czarne a tak krewetki i papryczki są ładnym kolorowym dodatkiem do dania.
Komentarze