Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Linguini w atramentowym sosie z krewetkami

Linguini w atramentowym sosie z krewetkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron barwiony sepią z krewetkami

Składniki

200 g Linguini
14 szt. krewetki tygrysie oczyszczone
75 ml sos/pasta z dodatkiem atramentu z mątwy
2 szt. czosnek - ząbek
5 łyżka oliwy extra vergine
1 szt. Chlil
1 garść natka pietruszki kilka gałązek
1 szczypta sól

Opis wykonania

Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami z opakowania. W czasie kiedy makaron zacznie nam się gotować, rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę smażymy po czym dodajemy pokrojona papryczkę i krewetki. Krewetki smażymy z obu stron a kiedy nabiorą koloru można je podlać wodą z gotującego się makaronu. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W tym czasie odcedzamy makaron wrzucamy ponownie do naczynia w którym się gotował i dodajemy sos z dodatkiem atramentu oraz posiekaną pietruszkę. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na talerz, na makaron wykładamy krewetki wraz z czosnkiem i papryczką. Sos z atramentem można dodać najpierw do krewetek lecz wtedy wszystko będzie czarne a tak krewetki i papryczki są ładnym kolorowym dodatkiem do dania.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych