Lokalny burger
2 porcje
30 min
Średnie
To fast food pochodzący ze składników lokalnych. Warzywa z ogródka, domowa wypiekana bułka, wołowina od naturalnego producenta i jogurt grecki.
Składniki
0,5 kg wołowina
dwie garście garść roszponka, sałata lodowa, szpinak
1 szt. pomidor marynowany
1 szt. krążki cebuli karmelizowanej
1 łyżka jogurt grecki
1 łyżeczka pesto pomidorowe
1 szt. ogórek słodko-kwaśny
Lokalny burger
Lokalny burger
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wołowinę siekamy drobno nożem. Dodajemy łyżeczkę musztardy, formujemy grube "krążki" i układamy na patelni grillowej. Obsmażamy po 1 minucie z każdej strony i na koniec obsypujemy solą, odkładamy. Przygotowujemy sos: łyżka jogurtu greckiego, łyżeczka pesto pomidorowego, sól i pieprz. Bułkę również grillujemy by nie wpiła na dużo sosu... następnie obsmarowujemy ją nim. Z pozostałej, warzywnej listy składników tworzymy zdrowego burgera. Jedna warstwa = jeden składnik. Mniam!
Komentarze