Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem)
2 porcje
25 min
Łatwe
Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami.
Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe.
Składniki
4 szt. gniazda makaronu pełnoziarnistego,
150 g świeżego kalafiora,
100 g filetu z łososia,
1 szt. średniej wielkości marchew,
1 szt. trawa cytrynowa,
2 łyżka masła klarowanego,
2 szczypta przyprawy – kozieradki mielonej,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
sól do smaku,
1/2 szt. cytryny,
listki świeżej bazylii,
kilka szt. całych zielonych oliwek.
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem)
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Z kalafiora odcinamy różyczki i dodatkowo dzielimy na małe części.
Marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.
Opłukanego, osuszonego w papierowy ręcznik łososia kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm.
Łososia posypujemy dużą ilością pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z przekrojoną po długości trawą cytrynową.
Dodajemy kalafior i całość podsmażamy ok. 2 min. Wyciągamy trawę cytrynową, a dodajemy sól i kozieradkę. Kalafior podsmażamy od czasy do czasu mieszamy, ma być al dente.
Do kalafiora dodajemy marchew, przesmażamy ok. 1 min, następnie łososia, nie mieszamy!
Na wierzch nakładamy gorący makaron i nie mieszając pozostawiamy ok. 1-2 min (zależy od grubości łososia).
Dokładamy oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku i całość delikatnie mieszamy.
Przed podaniem dodajemy listki świeżej bazylii.
Rada: łososia na patelni nie mieszamy, żeby zachował swój kształt. Przez to, że całość przykryjemy gorącym makaronem sprawi, że łosoś nie będzie surowy, a pozostanie soczysty i delikatny. Nie można go przesmażyć, bo będzie suchy i mniej smaczny.
Komentarze