Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem)

Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem)
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami. Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe.

Składniki

4 szt. gniazda makaronu pełnoziarnistego,
150 g świeżego kalafiora,
100 g filetu z łososia,
1 szt. średniej wielkości marchew,
1 szt. trawa cytrynowa,
2 łyżka masła klarowanego,
2 szczypta przyprawy – kozieradki mielonej,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
sól do smaku,
1/2 szt. cytryny,
listki świeżej bazylii,
kilka szt. całych zielonych oliwek.

Opis wykonania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z kalafiora odcinamy różyczki i dodatkowo dzielimy na małe części. Marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami. Opłukanego, osuszonego w papierowy ręcznik łososia kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Łososia posypujemy dużą ilością pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z przekrojoną po długości trawą cytrynową. Dodajemy kalafior i całość podsmażamy ok. 2 min. Wyciągamy trawę cytrynową, a dodajemy sól i kozieradkę. Kalafior podsmażamy od czasy do czasu mieszamy, ma być al dente. Do kalafiora dodajemy marchew, przesmażamy ok. 1 min, następnie łososia, nie mieszamy! Na wierzch nakładamy gorący makaron i nie mieszając pozostawiamy ok. 1-2 min (zależy od grubości łososia). Dokładamy oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku i całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem dodajemy listki świeżej bazylii. Rada: łososia na patelni nie mieszamy, żeby zachował swój kształt. Przez to, że całość przykryjemy gorącym makaronem sprawi, że łosoś nie będzie surowy, a pozostanie soczysty i delikatny. Nie można go przesmażyć, bo będzie suchy i mniej smaczny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych