Makowiec
![Makowiec](https://akademiasmaku.pl/storage/7820/conversions/makowiec-5002-single.webp)
10 porcje
70 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Makowiec
Makowiec
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9959/conversions/3UrizERRblB8xF-thumb.webp)
W robocie kuchennym łączymy ze sobą składniki sypkie: mąkę, cukier waniliowy, cukier puder i sól. Drożdże mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki. Następnie wbijamy jajko i dodajemy pokrojone masło. Całość zagniatamy, a następnie wałkujemy.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9960/conversions/c3qU8cSDflYzaN-thumb.webp)
Mak zaparzamy w 0,5 l wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy.
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Żółtka uciekamy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9961/conversions/3A5BI0va8e06aC-thumb.webp)
Do odpowiednio przygotowanego maku dodajemy miód, roztopione masło, żółtka z cukrem oraz pianę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Na rozwałkowane ciasto, położone na pergaminie, nakładamy masę makową.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9962/conversions/EQQOgGLtXKJIVa-thumb.webp)
Na każdym z brzegów ciasta zostawiamy pasek o szerokości 3 cm. Zwijamy roladę.
Pieczemy w piekarniku przez 35-40 min. w temperaturze 190°C. Po ostudzeniu ciasto możemy polać czekoladową lub lukrową polewą.
Komentarze