Makowiec

10 porcji
70 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 4)
Składniki
Wartości odżywcze
Makowiec
Makowiec
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

W robocie kuchennym łączymy ze sobą składniki sypkie: mąkę, cukier waniliowy, cukier puder i sól. Drożdże mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki. Następnie wbijamy jajko i dodajemy pokrojone masło. Całość zagniatamy, a następnie wałkujemy.

Mak zaparzamy w 0,5 l wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy.
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Żółtka uciekamy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.


Do odpowiednio przygotowanego maku dodajemy miód, roztopione masło, żółtka z cukrem oraz pianę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Na rozwałkowane ciasto, położone na pergaminie, nakładamy masę makową.

Na każdym z brzegów ciasta zostawiamy pasek o szerokości 3 cm. Zwijamy roladę.
Pieczemy w piekarniku przez 35-40 min. w temperaturze 190°C. Po ostudzeniu ciasto możemy polać czekoladową lub lukrową polewą.
Komentarze