Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto. Najlepiej smakuje w formie drożdżowej rolady. Dziś pokaże Wam, jak przyrządzić perfekcyjną makową roladę.

Składniki

400 g mąki
150 g masła
50 g drożdży
2 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
pół łyżeczki soli

Masa:
400 g maku
150 g masła
3 łyżki miodu
3-4 jajka
110 g cukru
orzechy i bakalie według uznania

Opis wykonania

W robocie kuchennym łączymy ze sobą składniki sypkie: mąkę, cukier waniliowy, cukier puder i sól. Drożdże mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki. Następnie wbijamy jajko i dodajemy pokrojone masło. Całość zagniatamy, a następnie wałkujemy. 

Mak zaparzamy w 0,5 l wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy.

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Żółtka uciekamy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. 

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Do odpowiednio przygotowanego maku dodajemy miód, roztopione masło, żółtka z cukrem oraz pianę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.

Na rozwałkowane ciasto, położone na pergaminie, nakładamy masę makową.

Na każdym z brzegów ciasta zostawiamy pasek o szerokości 3 cm. Zwijamy roladę.

Pieczemy w piekarniku przez 35-40 min. w temperaturze 190°C. Po ostudzeniu ciasto możemy polać czekoladową lub lukrową polewą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Z makowcem kojarzą się same przyjemne chwilę ❤️
Marta
Makowiec to ciasto, które zjem w każdej ilości, uwielbiam, warto znać ten przepis.