Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makowiec

Opis wykonania

Makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto. Najlepiej smakuje w formie drożdżowej rolady. Dziś pokaże Wam, jak przyrządzić perfekcyjną makową roladę.

Makowiec - krok 1

Łączymy ze sobą składniki sypkie: mąkę, cukier waniliowy, cukier puder i sól. Drożdże mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki. Następnie wbijamy jajko i dodajemy pokrojone masło. Całość zagniatamy, a następnie wałkujemy. 

Makowiec - krok 2

Mak zaparzamy w 0,5 l wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy.

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Żółtka uciekamy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. 

Makowiec - krok 3

Do odpowiednio przygotowanego maku dodajemy miód, roztopione masło, żółtka z cukrem oraz pianę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.

Na rozwałkowane ciasto, położone na pergaminie, nakładamy masę makową.

Makowiec - krok 4

Na każdym z brzegów ciasta zostawiamy pasek o szerokości 3 cm. Zwijamy roladę.

Pieczemy przez 35-40 min. w temperaturze 190°C. Po ostudzeniu ciasto możemy polać czekoladową lub lukrową polewą.