Marchewkowy deser
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Marchewkowy deser
Marchewkowy deser
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić ją w rondelku, zalać 1,3 szkl. mleka i gotować ok 10min. do miękkości marchewki. 2. Budyń rozpuścić w 0,2 szkl. zimnego mleka. Dodać do marchewki z mlekiem. Chwilę gotować ciągle mieszając. 3. Zdejmujemy z ognia i przenosimy w chłodne miejsce do przestudzenia. 4. Gdy koktajl będzie już chłodny blendujemy go na gładko. 5. Przelewamy do szklanek i dekorujemy płatkami migdałów i kakao. Możemy również przygotować deser w wersji wegańskiejj i bezglutenowej: 1. W wersji wegańskiej marchewki ugotować w mleku kokosowym. 2. W wersji bezglutenowej zrezygnować z budyniu (wtedy mniej mleka lub więcej marchwi) lub wykorzystać budyń bezglutenowy.
Komentarze