Mini jaglane burgery w pomidorowym sosie
3 porcje
40 min
Średnie
Pyszna alternatywa dla wegetariańskich smakoszy, która zaspokoi nawet wybredne podniebienia!
Składniki
1 szt. torebka kaszy jaglanej
1 szt. jajko
2 garść natka pietruszki
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 szt. gałązka selera naciowego
1 szt. marchew
2 szklanka miąższ z pomidorów malinowych
1 łyżka sos worcestershire
1 łyżka sól, pieprz, słodka papryka
2 łyżeczka olej palmowy
1 garść mozzarella
Mini jaglane burgery w pomidorowym sosie
Mini jaglane burgery w pomidorowym sosie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Gotujemy kaszę. Po jej przestygnieciu łączymy ją z roztrzepanym jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formuje mini burgery.
2. Posiekaną czosnek i cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. Gdy składniki się zeszklą dodajemy upartego selera i marchew. Chwilę podsmażamy i dodajemy wcześniej obrany ze skórki i posiekany miąższ z pomidorów. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sos worcestershire i pozostałe przyprawy. Dusimy przez około 7min.
3. W tym czasie przygotowane wcześniej burgery podsmażamy z obydwu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju palmowego.
4. Przygotowane mini burgery polewamy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarella i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze