


Filet z mintaja w panierce owsianej, puree ziemniaczano-cytrynowym z dodatkiem koperku i rzodkiewkowym concasse w zalewie z grejpfruta
Godzinę (lub kilka godzin) przed smażeniem zamarynuj rybę. Marynatę tworzymy z rozpuszczonego masła z dodatkiem szczypty soli oraz łyżeczki pieprzu cytrynowego. Całość wsmaruj w mintaja i zakryj folią spożywczą a następnie wstaw do lodówki. W międzyczasie obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości a następnie odcedź i ugnieć z dodatkiem łyżki masła, sokiem oraz skórką z 1/2 cytryny oraz łyżeczką krojonego koperku. Rzodkiew dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój w kostkę i zalej sokiem z świeżo wyciśniętego grejpfruta. Tak przygotowane concasse odstaw na kilkanaście minut do lodówki aby lekko nabrało smaku cytrusowego :) Z lodówki wyciągnij rybę i obtocz ją w mące pszennej, następnie przełóż do naczynia z roztrzepanymi jajkami a na koniec przełóż do naczynia z płatkami owsianymi i solidnie obsyp cały filet by płatki pokryły wszystko. Przygotowane filety w panierce smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej strony aby uzyskać złocisty kolor i nie przesmażyć ryby.