Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Mintaj w panierce owsianej z puree ziemniaczano-cytrynowym i concasse rzodkiewkowym

 Mintaj w panierce owsianej z puree ziemniaczano-cytrynowym i concasse rzodkiewkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z mintaja w panierce owsianej, puree ziemniaczano-cytrynowym z dodatkiem koperku i rzodkiewkowym concasse w zalewie z grejpfruta

Składniki

4 szt. Filet z mintaja
1 łyżeczka pieprz cytrynowy
4 łyżka Masło
200 g Maka pszenna
200 g Płatki owsiane
3 szt. Jaja
1 łyżeczka sól
50 ml olej rzepakowy
300 g Ziemniaki
1 szt. Cytryna
1 szt. Koperek
1 szt. peczek rzodkwi
1 szt. grejpfrut czerwony

Opis wykonania

Godzinę (lub kilka godzin) przed smażeniem zamarynuj rybę. Marynatę zrób z rozpuszczonego masła z dodatkiem szczypty soli oraz łyżeczki pieprzu cytrynowego. Całość wsmaruj w mintaja i zakryj folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki.

W międzyczasie obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i ugnieć z dodatkiem łyżki masła, sokiem oraz skórką z 1/2 cytryny oraz łyżeczką pokrojonego koperku. Rzodkiew dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostkę i zalej sokiem z świeżo wyciśniętego grejpfruta. Tak przygotowane concasse odstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby nabrało lekko smaku cytrusowego.

Z lodówki wyciągnij rybę i obtocz ją w mące pszennej, następnie przełóż do naczynia z roztrzepanymi jajkami, a na koniec przełóż do naczynia z płatkami owsianymi i solidnie obsyp cały filet. Przygotowane filety w panierce smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej strony, aby uzyskać złocisty kolor i nie przesmażyć ryby.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych