Mintaj w panierce owsianej z puree ziemniaczano-cytrynowym i concasse rzodkiewkowym
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Mintaj w panierce owsianej z puree ziemniaczano-cytrynowym i concasse rzodkiewkowym
Mintaj w panierce owsianej z puree ziemniaczano-cytrynowym i concasse rzodkiewkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Godzinę (lub kilka godzin) przed smażeniem zamarynuj rybę. Marynatę zrób z rozpuszczonego masła z dodatkiem szczypty soli oraz łyżeczki pieprzu cytrynowego. Całość wsmaruj w mintaja i zakryj folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki.
W międzyczasie obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i ugnieć z dodatkiem łyżki masła, sokiem oraz skórką z 1/2 cytryny oraz łyżeczką pokrojonego koperku. Rzodkiew dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostkę i zalej sokiem z świeżo wyciśniętego grejpfruta. Tak przygotowane concasse odstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby nabrało lekko smaku cytrusowego.
Z lodówki wyciągnij rybę i obtocz ją w mące pszennej, następnie przełóż do naczynia z roztrzepanymi jajkami, a na koniec przełóż do naczynia z płatkami owsianymi i solidnie obsyp cały filet. Przygotowane filety w panierce smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej strony, aby uzyskać złocisty kolor i nie przesmażyć ryby.
Komentarze