Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Muffinki orkiszowe z borówkami

Muffinki orkiszowe z borówkami
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybko i smacznie, czyli muffinki z owocami.

Składniki

2 szt. Jajka
1 szczypta Sól
100 g Cukier trzcinowy
1 szt. Cukier waniliowy
100 g Masło
330 g Jogurt naturalny
200 g Mąka orkiszowa jasna typ 650
90 g Mąka orkiszowa graham typ 1850
1 łyżka Płatki orkiszowe
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka Soda
250 g Borówka amerykańska

Opis wykonania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Borówki umyć i osuszyć. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, stopione masło, jogurt naturalny i dobrze wymieszać. Do drugiej miski wsypać obie mąki, płatki orkiszowe, proszek do pieczenia, sodę i również wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Na koniec wsypać borówki i ponownie delikatnie wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut, aż muffinki się przyrumienią.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Zdrowy, fit deser!