Muffinki orkiszowe z borówkami
9 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Szybko i smacznie, czyli muffinki z owocami.
Składniki
2 szt. Jajka
1 szczypta Sól
100 g Cukier trzcinowy
1 szt. Cukier waniliowy
100 g Masło
330 g Jogurt naturalny
200 g Mąka orkiszowa jasna typ 650
90 g Mąka orkiszowa graham typ 1850
1 łyżka Płatki orkiszowe
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka Soda
250 g Borówka amerykańska
Muffinki orkiszowe z borówkami
Muffinki orkiszowe z borówkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Borówki umyć i osuszyć. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, stopione masło, jogurt naturalny i dobrze wymieszać. Do drugiej miski wsypać obie mąki, płatki orkiszowe, proszek do pieczenia, sodę i również wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Na koniec wsypać borówki i ponownie delikatnie wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut, aż muffinki się przyrumienią.
Komentarze