Nalewka z rokitnika
6 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Nalewka z rokitnika
Nalewka z rokitnika
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nalewka z rokitnika ma wiele zastosowań, od lat sprawdza się przy problemach z układem pokarmowym, a jesienią i zimą pomaga wspierać odporność.
Opis przygotowania
Owoce zerwij z gałązek, oczyść, ewentualnie opłucz i osusz. Owoce umieść w słoju, zasyp 0,5 kg cukru i zalej spirytusem. Zakręcony słój odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 4 miesiące. Po tym czasie przelej nalewkę do drugiego słoja przez sito lub gazę. Pozostałe owoce zostaw w dużym słoju i ponownie zasyp je cukrem (pozostałe 200 g) i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 2-4 tygodnie. Co jakiś czas sprawdzaj, czy owoce puszczają jeszcze sok. Jeśli stwierdzisz, że ilość soku się nie zmienia, przecedź całość przez sito i dodaj do słoja z nalewką. Całość dokładnie wymieszaj, spróbuj czy jest wystarczająco słodka i przelej do karafki lub butelek.
TIP
Owoce rokitnika są bardzo miękkie, dlatego przed ich obrywaniem najlepiej zamrozić całe gałązki.
Zamiast owoców możesz wykorzystać gotowy wyciskany sok z owoców, co skraca czas przygotowania nalewki do tygodnia. Wystarczy do soku dodać określoną na etykiecie wodę, cukier i spirytus. Całość wymieszaj i odstaw na minimum tydzień by smaki się przegryzły.
Komentarze