Pałki kukurydziane
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Pałki kukurydziane
Pałki kukurydziane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, miodem, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem. Pałki kukurydziane pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Rada: pałki możemy pozostawić do wyrośnięci na ok. 30 min, lub piec od razu. Smacznego :)
Komentarze