Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pałki z mąki kukurydzianej z dodatkiem kukurydzy, mają charakterystyczny słodkawo - słony smak.

Składniki

25 g drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczka soli
300 g mąki kukurydzianej
4 łyżka kukurydzy z puszki
1 szt. jajko

Opis wykonania

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, miodem, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem. Pałki kukurydziane pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Rada: pałki możemy pozostawić do wyrośnięci na ok. 30 min, lub piec od razu. Smacznego :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych