Orecchiette Tricolore że słonecznikilowym pesto
4 porcje
Średnie
Włoski makaron "małe uszka" z domowym, wegańskim pesto.
Składniki
100 g Makaron
1 garść Bazylia (liście i łodygi)
1 garść Łuskane pestki słonecznika
1/2 szklanka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Sól
1/2 łyżeczka Pieprz
Tymianek
Orecchiette Tricolore że słonecznikilowym pesto
Orecchiette Tricolore że słonecznikilowym pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, wg czasu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze 1-2 minuty ktocej, żeby mieć pewność, że będzie al dente.
W czasie gotowania makaronu do blendera wrzucam składniki pesto i miksuję na grudkowatą masę. Jeśli pesto okaże się za gęste, dolewam oliwy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lub gotowe pesto rozcieńczam wodą pozostałą z gotowania makaronu.
Ugotowany makaron dolewam zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.
Przekładam uszka z powrotem do garnka, dodaję 2-3 czutate łyżki pesto i dokładnie mieszam. W razie potrzeby można rozcieńczyć wodą.
Komentarze