Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gnocchi ze szpinakiem i masłem bazyliowym

Gnocchi ze szpinakiem i masłem bazyliowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szukając przepisu na danie bezmięsne, naszą uwagę powinny przykuć przepyszne kluseczki gnocchi, wyglądem przypominające nasze polskie kopytka. My ze swojej strony proponujemy przygotowanie gnocchi ze szpinakiem.

Składniki

1 kg ziemniaki
250 g szpinak
350 g mąka pszenna
1 szt. jajko
1 łyżka sól
2 szczypta pieprz
50 g masło
2 szt. ząbki czosnku
100 g masło miękkie
2 garść bazylia świeża
50 ml oliwa z oliwek
2 szt. ząbki czosnku do masła
2 szczypta sól do masła

Opis wykonania

Klasyczne włoskie gnocchi powinno się przygotowywać z ziemniaków o sypkiej strukturze, mączystych z dużą ilości skrobi. Gdy już wiemy jakie ziemniaki wybrać, możemy brać się do pracy.

Tak przyrządzisz szpinakowe gnocchi: 

Ziemniaki gotujemy w osolonej (1 łyżka soli na kg ziemniaków) wodzie do miękkości. Szpinak dokładnie myjemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy posiekane ząbki czosnku. Smażymy szpinak do momentu, kiedy się całkowicie zredukuje. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Do przygotowania masy dobrze będzie użyć maszynki do mielenia, w której dwa razy musimy ze sobą przemielić ugotowane ziemniaki i szpinak. Dzięki temu będą bardzo aksamitne. Następnie dodajemy do nich 300g mąki (50g zostawiamy do podsypywania) oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Jeśli klei się zbyt mocno dodajemy więcej mąki. Gotową masę dzielimy na części, które formujemy w dość cienkie wałki. Z każdego wałka odcinamy nożem małe kluseczki.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oliwy i z łyżką soli. Gnocchi wrzucamy do wody partiami, po wypłynięciu, gotujemy jeszcze przed minutę lub dwie i wykładamy cedzakiem na półmisek.

Do kopytek przygotowujemy masło bazyliowe. Do tego będzie nam potrzebny tylko dobry blender. Musimy zmiksować razem masło (koniecznie miękkie), bazylię, czosnek i oliwę. Powstałe masło doprawiamy dwiema szczyptami soli.

Podanie

Na talerz wykładamy gorące gnocchi, na nie kładziemy łyżeczkę bazyliowego masła, które rozpuści się i stworzy pyszny sos. Całość dekorujemy listkami bazylii.

Sprawdź też: kolorowe kopytka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Toporkiewicz
polecam dodac trochę parmezanu i podsmażony boczek, są idealne
zielone_obloczki
Moje nieidelane gnochi 😅 W smaku bardzo dobre.