Gnocchi ze szpinakiem i masłem bazyliowym
4 porcje
Średnie
Składniki
Gnocchi ze szpinakiem i masłem bazyliowym
Gnocchi ze szpinakiem i masłem bazyliowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Klasyczne włoskie gnocchi powinno się przygotowywać z ziemniaków o sypkiej strukturze, mączystych z dużą ilości skrobi. Gdy już wiemy jakie ziemniaki wybrać, możemy brać się do pracy.
Tak przyrządzisz szpinakowe gnocchi:
Ziemniaki gotujemy w osolonej (1 łyżka soli na kg ziemniaków) wodzie do miękkości. Szpinak dokładnie myjemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy posiekane ząbki czosnku. Smażymy szpinak do momentu, kiedy się całkowicie zredukuje. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Do przygotowania masy dobrze będzie użyć maszynki do mielenia, w której dwa razy musimy ze sobą przemielić ugotowane ziemniaki i szpinak. Dzięki temu będą bardzo aksamitne. Następnie dodajemy do nich 300g mąki (50g zostawiamy do podsypywania) oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Jeśli klei się zbyt mocno dodajemy więcej mąki. Gotową masę dzielimy na części, które formujemy w dość cienkie wałki. Z każdego wałka odcinamy nożem małe kluseczki.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oliwy i z łyżką soli. Gnocchi wrzucamy do wody partiami, po wypłynięciu, gotujemy jeszcze przed minutę lub dwie i wykładamy cedzakiem na półmisek.
Do kopytek przygotowujemy masło bazyliowe. Do tego będzie nam potrzebny tylko dobry blender. Musimy zmiksować razem masło (koniecznie miękkie), bazylię, czosnek i oliwę. Powstałe masło doprawiamy dwiema szczyptami soli.
Podanie
Na talerz wykładamy gorące gnocchi, na nie kładziemy łyżeczkę bazyliowego masła, które rozpuści się i stworzy pyszny sos. Całość dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze