Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ostrygi z kaszanką na chrupko i a la konfiturą z szalotki

Składniki

8 szt. Ostrygi
1 szt. Kaszanka
2 szt. Szalotka
150 ml Ocet winny czerwony
4 łyżeczka Cukier brązowy
1 łyżka Oliwa
1 szt. Cytryna

Opis wykonania

1. Kaszankę wyjmujemy z flaczka, rozdrabniamy np. widelcem i rozkładamy na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10-15 minut, tak aby kaszanka się zrobiła się chrupka i przyrumieniona. 2. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie aż się zeszkli. Następnie dodajemy cukier i wlewamy ocet winny i czekamy aż odparuje. Powinniśmy otrzymać coś na wzór konfitury. 3. Ostrygi otwieramy podwadzając z boku muszli. Do wnętrza ostrygi wkładamy chrupiącą kaszankę i szalotkę. Do dania ewnetualnie możemy podać ćwiartkę cytryny w celu skropienia ostrygi jej sokiem. GOTOWE !!! :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Niecodzienne połączenie, myślę, że warto spróbować
Radosław
Pyszne danie, które zawsze poprawia mi nastrój ;) ;)