Ostrygi z Kaszanką i Szalotką
4 porcje
30 min
Średnie
Ostrygi z kaszanką na chrupko i a la konfiturą z szalotki
Składniki
8 szt. Ostrygi
1 szt. Kaszanka
2 szt. Szalotka
150 ml Ocet winny czerwony
4 łyżeczka Cukier brązowy
1 łyżka Oliwa
1 szt. Cytryna
Ostrygi z Kaszanką i Szalotką
Ostrygi z Kaszanką i Szalotką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Kaszankę wyjmujemy z flaczka, rozdrabniamy np. widelcem i rozkładamy na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10-15 minut, tak aby kaszanka się zrobiła się chrupka i przyrumieniona.
2. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie aż się zeszkli. Następnie dodajemy cukier i wlewamy ocet winny i czekamy aż odparuje. Powinniśmy otrzymać coś na wzór konfitury.
3. Ostrygi otwieramy podwadzając z boku muszli. Do wnętrza ostrygi wkładamy chrupiącą kaszankę i szalotkę. Do dania ewnetualnie możemy podać ćwiartkę cytryny w celu skropienia ostrygi jej sokiem.
GOTOWE !!! :)
Komentarze