Panna cotta
![Panna cotta](https://akademiasmaku.pl/storage/7690/conversions/panna-cotta-4864-single.webp)
4 porcje
240 min
Średnie
Składniki
Panna cotta
Panna cotta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9465/conversions/f1C2SFBELwW2mv-thumb.webp)
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw. Z rozciętej laski wanilii wyskrob z pomocą łyżeczki ziarenka.
Do małego garnka dodaj śmietanę, mleko, cukier, laskę wanilii i ziarenka.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9466/conversions/hNjgDEYCYisrlr-thumb.webp)
Podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, w którym zawartość garnka zacznie się bardzo delikatnie gotować. Od razu zdejmij garnek z płyty grzewczej i dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę.
Całość mieszaj do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia. Pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu zamieszać masę, dzięki czemu gotowy deser się nie rozwarstwi.
Porada
Perfekcyjne smoothie z poczwórnymi ostrzami QuattroBlade w blenderze ręcznym marki Bosch to łatwizna! Przygotuj zastrzyk energii, który pozwoli Ci perfekcyjnie zacząć dzień.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9467/conversions/fDvufGaC4Fg43c-thumb.webp)
Chłodną i nieco już stężałą masę rozlej w równej ilości do czterech kokilek lub innych naczyń np. filiżanek. Wstaw do lodówki na 3–4 godziny, aby deser całkowicie stężał.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9469/conversions/WUThyBkfSwFi8A-thumb.webp)
Truskawki zmiksuj na mus z pomocą blendera.
Przetrzyj przez sitko dla uzyskania aksamitnej konsystencji.
Panna cottę podawaj na truskawkowym musie, z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.
Komentarze