Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Panna cotta

Opis wykonania

Słodki deser, który rozpływa się w ustach? Odpowiedź może być tylko jedna - panna cotta! 

Panna cotta - krok 1

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw. Z rozciętej laski wanilii wyskrob z pomocą łyżeczki ziarenka.

Do małego garnka dodaj śmietanę, mleko, cukier, laskę wanilii i ziarenka. 

Panna cotta - krok 2

Podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, w którym zawartość garnka zacznie się bardzo delikatnie gotować. Od razu zdejmij garnek z płyty grzewczej i dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę.

Całość mieszaj do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia. Pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu zamieszać masę, dzięki czemu gotowy deser się nie rozwarstwi.

Panna cotta - krok 3

Chłodną i nieco już stężałą masę rozlej w równej ilości do czterech kokilek lub innych naczyń np. filiżanek. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny aby deser całkowicie stężał.

Panna cotta - krok 4

Truskawki zmiksuj na mus z pomocą blendera.

Przetrzyj przez sitko dla uzyskania aksamitnej konsystencji.

Panna cottę podawaj na truskawkowym musie, z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.