


Słodki deser, który rozpływa się w ustach? Odpowiedź może być tylko jedna - panna cotta!
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw. Z rozciętej laski wanilii wyskrob z pomocą łyżeczki ziarenka.
Do małego garnka dodaj śmietanę, mleko, cukier, laskę wanilii i ziarenka.
Podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, w którym zawartość garnka zacznie się bardzo delikatnie gotować. Od razu zdejmij garnek z płyty grzewczej i dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę.
Całość mieszaj do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia. Pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu zamieszać masę, dzięki czemu gotowy deser się nie rozwarstwi.
Chłodną i nieco już stężałą masę rozlej w równej ilości do czterech kokilek lub innych naczyń np. filiżanek. Wstaw do lodówki na 3–4 godziny, aby deser całkowicie stężał.
Truskawki zmiksuj na mus z pomocą blendera.
Przetrzyj przez sitko dla uzyskania aksamitnej konsystencji.
Panna cottę podawaj na truskawkowym musie, z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.