Panna cotta
4 porcje
240 min
Średnie
Składniki
Panna cotta
Panna cotta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw. Z rozciętej laski wanilii wyskrob z pomocą łyżeczki ziarenka.
Do małego garnka dodaj śmietanę, mleko, cukier, laskę wanilii i ziarenka.
Podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, w którym zawartość garnka zacznie się bardzo delikatnie gotować. Od razu zdejmij garnek z płyty grzewczej i dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę.
Całość mieszaj do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia. Pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu zamieszać masę, dzięki czemu gotowy deser się nie rozwarstwi.
Porada
Perfekcyjne smoothie z poczwórnymi ostrzami QuattroBlade w blenderze ręcznym marki Bosch to łatwizna! Przygotuj zastrzyk energii, który pozwoli Ci perfekcyjnie zacząć dzień.
Chłodną i nieco już stężałą masę rozlej w równej ilości do czterech kokilek lub innych naczyń np. filiżanek. Wstaw do lodówki na 3–4 godziny, aby deser całkowicie stężał.
Truskawki zmiksuj na mus z pomocą blendera.
Przetrzyj przez sitko dla uzyskania aksamitnej konsystencji.
Panna cottę podawaj na truskawkowym musie, z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.
Komentarze