Sałatka z jajkiem i kaszą gryczaną
4 porcje
Średnie
Składniki
Sałatka z jajkiem i popcornem (z kaszy gryczanej)
Sałatka z jajkiem i popcornem (z kaszy gryczanej)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Popcorn z kaszy: W garnku rozgrzewamy olej, w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży, to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Jajka w koszulce: Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na talerzach układamy po jednej garści rukoli, skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym, dookoła dodajemy kapary, chipsy pomidorowe, na środek układamy jajko w koszulce i całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Można doprawić pieprzem.
Chipsy: z pomidorów usuwamy szypułki, kroimy w plastry, posypujemy czosnkiem, lubczykiem i cukrem pudrem, suszymy w piekarniku w 160°C.
Komentarze