Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Paratha nadziewana zielonym groszkiem

Opis wykonania

Płaski chlebek indyjski z nadzieniem z groszku smażony na suchej patelni.

  1. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić dość miękkie ciasto, ale nie klejące się do rąk.

  2. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką.

  3. Przygotowujemy nadzienie: groszek gotujemy w wodzie, aż stanie się miękki i łatwo będzie go rozgnieść miedzy palcami (około 2 -3 minuty).

  4. Groszek odsączamy i mielemy w blenderze z przyprawami i masłem sklarowanym na gęsta pastę.

  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

  6. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki.

  7. Każdą z nich delikatnie rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grube placki.

  8. Na środku każdego z nich umieszczamy łyżeczkę pasty groszkowej i składamy całość w sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy.

  9. Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni.

  10. Pod koniec pieczenia, kiedy pojawią się brązowe, przypieczone pęcherzyki, placek smarujemy masłem sklarowanym i opiekamy jeszcze chwile.