Paratha nadziewana zielonym groszkiem
4 porcje
30 min
Średnie
Płaski chlebek indyjski z nadzieniem z groszku smażony na suchej patelni.
Składniki
2 szklanka mąki orkiszowej
1/2 łyżeczka soli
woda
masło sklarowane do podpieczenia
Nadzienie:
200 g mrożonego groszku
1 łyżka masła sklarowanego
1 łyżeczka garam masali
1/4 łyżeczka suszonego imbiru
1/2 łyżeczka świeżo mielonej kolendry
szczypta skórki otartej z cytryny
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Paratha nadziewana zielonym groszkiem
Paratha nadziewana zielonym groszkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić dość miękkie ciasto, ale nie klejące się do rąk.
- Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką.
- Przygotowujemy nadzienie: groszek gotujemy w wodzie, aż stanie się miękki i łatwo będzie go rozgnieść miedzy palcami (około 2 -3 minuty).
- Groszek odsączamy i mielemy w blenderze z przyprawami i masłem sklarowanym na gęsta pastę.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki.
- Każdą z nich delikatnie rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grube placki.
- Na środku każdego z nich umieszczamy łyżeczkę pasty groszkowej i składamy całość w sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy.
- Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni.
- Pod koniec pieczenia, kiedy pojawią się brązowe, przypieczone pęcherzyki, placek smarujemy masłem sklarowanym i opiekamy jeszcze chwile.
Komentarze