Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Paratha nadziewana zielonym groszkiem

Paratha nadziewana zielonym groszkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Płaski chlebek indyjski z nadzieniem z groszku smażony na suchej patelni.

Składniki

2 szklanka mąki orkiszowej
1/2 łyżeczka soli
woda
masło sklarowane do podpieczenia
Nadzienie:
200 g mrożonego groszku
1 łyżka masła sklarowanego
1 łyżeczka garam masali
1/4 łyżeczka suszonego imbiru
1/2 łyżeczka świeżo mielonej kolendry
szczypta skórki otartej z cytryny
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

  1. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić dość miękkie ciasto, ale nie klejące się do rąk.
  2. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką.
  3. Przygotowujemy nadzienie: groszek gotujemy w wodzie, aż stanie się miękki i łatwo będzie go rozgnieść miedzy palcami (około 2 -3 minuty).
  4. Groszek odsączamy i mielemy w blenderze z przyprawami i masłem sklarowanym na gęsta pastę.
  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  6. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki.
  7. Każdą z nich delikatnie rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grube placki.
  8. Na środku każdego z nich umieszczamy łyżeczkę pasty groszkowej i składamy całość w sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy.
  9. Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni.
  10. Pod koniec pieczenia, kiedy pojawią się brązowe, przypieczone pęcherzyki, placek smarujemy masłem sklarowanym i opiekamy jeszcze chwile.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy