30 min P0DT0H30M0S P0DT0H30M0S Średnie dla 4 osób Akademia Smaku Do tej potrawy użyjesz Blendery ręczne i kielichowe Płyty grzewcze Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Płaski chlebek indyjski z nadzieniem z groszku smażony na suchej patelni. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić dość miękkie ciasto, ale nie klejące się do rąk. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką. Przygotowujemy nadzienie: groszek gotujemy w wodzie, aż stanie się miękki i łatwo będzie go rozgnieść miedzy palcami (około 2 -3 minuty). Groszek odsączamy i mielemy w blenderze z przyprawami i masłem sklarowanym na gęsta pastę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Każdą z nich delikatnie rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grube placki. Na środku każdego z nich umieszczamy łyżeczkę pasty groszkowej i składamy całość w sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy. Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Pod koniec pieczenia, kiedy pojawią się brązowe, przypieczone pęcherzyki, placek smarujemy masłem sklarowanym i opiekamy jeszcze chwile.