Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pavlova z jagodami

Pavlova z jagodami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupka z zewnątrz i piankowa w środku beza, z delikatną bitą śmietaną i pachnącymi lasem jagodami.

Składniki

6 szt. białka
300 g cukier
1 łyżeczka biały ocet winny
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
400 ml śmietana 36%
jagody
1 szczypta sól

Opis wykonania

Białka (w temperaturze pokojowej) ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu spienienia się białek. Dodać szczyptę soli i kontynuować ubijanie, uważając by nie przebić białek (po przechyleniu miski do góry dnem białka powinny być sztywne). Dodawać cukier do białek po jednej łyżeczce. Wsypywać kolejną porcję cukru dopiero, gdy poprzednia ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu (rozcierając pianę między opuszkami palców nie czujemy kryształków). Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca. Dodać octu winnego i ponownie ubić. Do tak przygotowanej masy delikatnie wmieszać szpatułką przesianą mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy około 24 cm i wyłożyć na niego całą masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 1,5 godziny. Jeśli beza traci śnieżnobiały kolor zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia (zależnie od posiadanego piekarnika). Studzić bezę w lekko uchylonym piekarniku. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając odrobinę cukru do smaku lub cukier pominąć. Tuż przed podaniem śmietanę wyłożyć na bezę i posypać jagodami. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Jedno z ulubionych deserów. Nie umiem się oprzeć kiedy wchodzi Beza Pavlova. Bezę jednak preferuje ze zrobioną przeze mnie frużeliną malinową. Po prostu pycha.