Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)
9 porcje
60 min
Łatwe
Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy, bez cukru.
Składniki
1 szklanka mąka orkiszowa pełnoziarnista
0,5 szklanka mąka jaglana
1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda
300 g pasternak
0,5 łyżeczka mielony cynamon
5 łyżka mielone orzechy włoskie
0,5 szklanka ksylitol
1/3 łyżeczka ekstrakt ze stewii w pudrze
1 łyżka syrop daktylowy
3 szt. jajka
1/3 szklanka oliwa
2/3 szklanka mleko
2 łyżeczka skórka z pomarańczy
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pasternak zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach. Dodać starty pasternak, mielone orzechy, syrop daktylowy, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem, posypane siekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze