

Pieczeń z grubo mielonego zielonego orkiszu, z marchewkami, porem, tartymi orzechami, polana sosem śmietanowym.
Obrać cebulę i marchew, pokroić w bardzo drobną kostkę. Pora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać w garnku i poddusić na nim mielone ziarno zielonego orkiszu. Dodać warzywa i zagotować wraz z bulionem warzywnym. Wielokrotnie mieszając gotować 15 minut na małym ogniu. Wyłączyć pole grzejne i pozostawić pod przykryciem przez 15 minut do napęcznienia. Dodać orzechy, jaja, ser i okruchy. Silnie dosmakować przyprawami i drobno siekanymi ziołami. Natłuścić nieperforowany pojemnik do gotowania. Uformować pieczeń z masy z zielonego orkiszu i piec w pojemniku do gotowania według przepisu. Pieczeń musi nieco odstać przed pokrojeniem. Na sos obrać i posiekać drobno cebulę. Oderwać listki pietruszki i grubo posiekać. Cebulę i pietruszkę zrumienić na gorącym oleju. Dolać bulion warzywny i gotować 15 minut na małym ogniu. Sos przecedzić przez sito. Zimne masło ugnieść z mąką i dodać do sosu. Dodać śmietanę i doprawić pikantnie przyprawami i sokiem z cytryny. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze 170⁰C, 35-40 minut.