Pieczona kapusta z parmezanem i orzechami
4 porcje
40 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 6)
Kapusta to jeden z najłatwiej dostępnych w Polsce składników z niekończącą się listą przepisów. Zdrowa, tania idealna jako danie główne lub dodatek do dań. Kapusta pieczona w piekarniku zaskoczy Cię niezwykłym smakiem!
Składniki
1 szt. - kapusty
2 łyżki - oliwy z oliwek
1 ząbek - czosnku
- skórka z połowy cytryny
2 łyżki - orzechów włoskich (posiekanych)
2 łyżki - parmezanu
1 łyżka - natki pietruszki posiekanej
- sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
342.8 kcal
Tłuszcz
10.5 g
Węglowodany
43 g
Błonnik
12.2 g
Białko
14.5 g
Sól
2 g
Pieczona kapusta z parmezanem i orzechami
Pieczona kapusta z parmezanem i orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kapustę pokrój w plastry o grubości 3 cm. Rozłóż ja na papierze do pieczenia.
Oliwę z oliwek wymieszaj z czosnkiem, skórką z cytryny i solą.
Sos równomiernie rozprowadź na plastrach kapusty.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C do lekkiego zarumieniania (ok. 15–20 minut).
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Całość posyp parmezanem i orzechami, zapiekaj kolejne 10 minut do zarumieniania.
Komentarze