Kapusta biała
Kapusta biała znana już była tysiąc lat przed naszą erą, jednak na polskie stoły trafiła dopiero w XV wieku. Dziś obecna jest w polskiej kuchni pod wieloma postaciami: na...
Czytaj więcej
Kapusta biała znana już była tysiąc lat przed naszą erą, jednak na polskie stoły trafiła dopiero w XV wieku. Dziś obecna jest w polskiej kuchni pod wieloma postaciami: na surowo, duszona, gotowana, kiszona lub smażona.
Kiszona biała kapusta to nieodzowny składnik kuchni polskiej – od surówki z marchewką i jabłkiem, przez kapuśniak na wędzonce, po domowy bigos i pierogi z kapustą i grzybami. Kiszona kapusta to doskonałe źródło witaminy C, a surowa biała kapusta to skarbnica składników odżywczych wspomagających funkcjonowanie organizmu.
Jakie właściwości ma biała kapusta?
Warto ją jeść, ponieważ jest wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, witamin C i B oraz kwasu foliowego. Ceniona jest za antybakteryjne i antywirusowe właściwości.
Kapusta biała – przepisy
Surówka z poszatkowanej białej kapusty z dodatkiem cebuli i marchewki z sosem jogurtowo-czosnkowym to zdrowy dodatek do codziennego obiadu.
W kuchni polskiej kapusta biała to przepisy znane i lubiane, np. na gołąbki z farszem mięsnym, kaszą i grzybami, faszerowana młoda kapusta czy zupa z młodej kapusty. Kapusta biała zasmażana to przysmak wczesnego lata, kiedy główki kapusty są jeszcze niezbyt duże, a liście luźno do siebie przylegają – najlepiej smakuje z koperkiem i młodymi ziemniakami. W wersji późnego lata z zasmażanymi pomidorami.