Pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym
4 porcje
45 min
Średnie
Zdrowy i smaczny deser nie tylko na jesienny podwieczorek. W wersji bożonarodzeniowej, gdy całą rodziną przyrządzamy potrawy świąteczne, podajemy je z sosem waniliowym lub gałką lodów śmietankowych.
Składniki
po 1 na osobę szt. jabłka
1 łyżka na 1 jabłko szt. płatki owsiane
1 łyżka na 1 jabłko szt. dżem domowej roboty ( u nas kwaśna żurawina z gruszką)
2-3 łyżka masło
1 łyżeczka na 1 jabłko szt. ew cukier gdy jabłka są kwaśne
do smaku szt. ew. ulubione bakalie
Pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym
Pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Jabłka wydrążyć, po nakłuwać widelcem dookoła (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłek podczas pieczenia), 2. W miseczce wymieszać płatki z masłem i dżemem (cukrem i bakaliami), 3. Masą faszerować jabłka, a następnie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C , Czas pieczenia jest indywidualny i zależy od wielkości i odmiany jabłek. Te ze zdjęć piekły się przez 35 minut.
Komentarze