Zapiekane makaronowe gniazdka z pomidorami,szpinakiem i mozarellą
4 porcje
Średnie
Zwykly makaron zapiekany w formie gniazdek wypelninych aromatycznym sosem pomidorowym i pachnacym szpinakowym nadzieniem z pyszną mozarellą .
Składniki
1/2 szklanka sos pomidorowy
200 g szpinak
1 szt. mozarella
100 g feta
200 g makaron spaghetti
1 szt. czosnek
3 łyżka śmietana
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczypta oregano,bazylia,sól
Zapiekane makaronowe gniazdka z pomidorami,szpinakiem i mozarellą
Zapiekane makaronowe gniazdka z pomidorami,szpinakiem i mozarellą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ,na patelnię dajemy masło, na roztopiony tłuszcz dodajemy szpinak ,potem fetę i zgniecione ząbki czosnku .Na wolnym ogniu trzymamy szpinak około 10 minut ciągle mieszając po czym dodajemy śmietanę. Sos pomidorowy wylewamy na patelnię z oliwą z oliwek i podgrzewamy przez 10 minut. Następnie miseczki żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i nakładamy do środka makaron Spaghetti Barilla tworząc gniazdka. Do środka dajemy masę szpinakową ,po bokach wlewamy sos pomidorowy i posypujemy serem Mozarella. Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut przy temperaturze 180 stopni- do roztopienia sera .Ozdabiamy świeżą bazylią.
Komentarze