Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zapiekane makaronowe gniazdka z pomidorami,szpinakiem i mozarellą

Zapiekane makaronowe gniazdka z pomidorami,szpinakiem i mozarellą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zwykly makaron zapiekany w formie gniazdek wypelninych aromatycznym sosem pomidorowym i pachnacym szpinakowym nadzieniem z pyszną mozarellą .

Składniki

1/2 szklanka sos pomidorowy
200 g szpinak
1 szt. mozarella
100 g feta
200 g makaron spaghetti
1 szt. czosnek
3 łyżka śmietana
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczypta oregano,bazylia,sól

Opis wykonania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ,na patelnię dajemy masło, na roztopiony tłuszcz dodajemy szpinak ,potem fetę i zgniecione ząbki czosnku .Na wolnym ogniu trzymamy szpinak około 10 minut ciągle mieszając po czym dodajemy śmietanę. Sos pomidorowy wylewamy na patelnię z oliwą z oliwek i podgrzewamy przez 10 minut. Następnie miseczki żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i nakładamy do środka makaron Spaghetti Barilla tworząc gniazdka. Do środka dajemy masę szpinakową ,po bokach wlewamy sos pomidorowy i posypujemy serem Mozarella. Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut przy temperaturze 180 stopni- do roztopienia sera .Ozdabiamy świeżą bazylią.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Dodałam jeszcze mięso mielone do sosu ☺️ zdjęcie jeszcze przed zapiekaniem ☺️