Pieczone pomidory
![Pieczone pomidory](https://akademiasmaku.pl/storage/7377/conversions/pieczone-pomidory-4545-single.webp)
4 porcje
150 min
Łatwe
Pieczone pomidory są miękkie, bardzo aromatyczne i po prostu rozpływają się w ustach. Można je podawać na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa czy ryb.
Składniki
6-8 szt. - pomidorów
0,25 szklanki - oliwy z oliwek
2 łyżeczki - suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
194.3 kcal
Tłuszcz
14.6 g
Węglowodany
11.5 g
Błonnik
3.4 g
Białko
4.9 g
Sól
3 g
Pieczone pomidory
Pieczone pomidory
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8850/conversions/e8GnxVhJ8F7mP3-thumb.webp)
Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż przekrojone na pół pomidory.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8851/conversions/Cl3G3TuIiadNaF-thumb.webp)
Dopraw solą, pieprzem i ziołami suszonymi oraz świeżymi.
Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na co najmniej 2 godziny.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8852/conversions/bvt3TVrVjJOoTG-thumb.webp)
Pomidory wyjmij pozostaw do przestygnięcia.
Komentarze