Pieczone pomidory
4 porcje
150 min
Łatwe
Pieczone pomidory są miękkie, bardzo aromatyczne i po prostu rozpływają się w ustach. Można je podawać na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa czy ryb.
Składniki
6-8 szt. - pomidorów
0,25 szklanki - oliwy z oliwek
2 łyżeczki - suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
194.3 kcal
Tłuszcz
14.6 g
Węglowodany
11.5 g
Błonnik
3.4 g
Białko
4.9 g
Sól
3 g
Pieczone pomidory
Pieczone pomidory
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż przekrojone na pół pomidory.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami suszonymi oraz świeżymi.
Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na co najmniej 2 godziny.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Pomidory wyjmij pozostaw do przestygnięcia.
Komentarze