Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pieczone pomidory są miękkie, bardzo aromatyczne i po prostu rozpływają się w ustach. Można je podawać na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa czy ryb.

Składniki

6-8 szt. - pomidorów
0,25 szklanki - oliwy z oliwek
2 łyżeczki - suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
194.3 kcal
Tłuszcz
14.6 g
Węglowodany
11.5 g
Błonnik
3.4 g
Białko
4.9 g
Sól
3 g

Opis wykonania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż przekrojone na pół pomidory.

2

Dopraw solą, pieprzem i ziołami suszonymi oraz świeżymi.

Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na co najmniej 2 godziny.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Pomidory wyjmij pozostaw do przestygnięcia.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych