Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczone,chrupiące Placuchy z Pstrąga w płatkach owsianych z dodatkiem aromatycznego sosu

Pieczone,chrupiące Placuchy z Pstrąga w płatkach owsianych z dodatkiem aromatycznego sosu
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sycące,rozgrzewające,pyszne placuszki z pstrąga z dodatkiem aromatycznego,gęstego sosu na bazie suszonych pomidorów,kaparów,orzechów włoskich.Cudo!

Składniki

250 g pstrąg świeży
35 g kasza jaglana lub inna
1 szt. jajko surowe
0,5 szt. cebula czerwona mała
3 szt. czosnek ząbki
6 szt. pomidory suszone
10 szt. kapary
1 szt. cebula dymka
1 szczypta tymianek
1,5 łyżeczka sól morska
80 ml śmietanka 30%
1 szczypta pieprz biały
1 łyżka szczypiorek
2 szt. papryczki chilli lub piri piri
10 szt. orzechy włoskie
25 g mąka orkiszowa
0,5 łyżka skórka z cytryny
0,5 szklanka płatki owsiane
2 łyżka olej z suszonych pomidorów
1 szczypta pieprz cayenne

Opis wykonania

Kaszę gotuję według zalecenia na opakowaniu.Mięso ryby oczyszczam z ości i skóry,mielę za pomocą malaksera,dodaję ugotowaną kaszę i razem wszystko dokładnie mieszam.Dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulkę,jeden ząbek rozgnieciony czosnku,łyżeczkę soli,szczyptę pieprzu białego oraz skórkę z cytryny świeżo startą.Wbijam jajko.Dodaję mąkę orkiszową i wszystko mieszam raz jeszcze,Formuję placuszki.Płatki owsiane wysypuję na talerzyk i obtaczam nimi placki.Piekarnik nastawiam na 200 stopni pieczenie góra i dół.Do rozgrzanego piekarnika na blachę pokrytą papierem do pieczenia kolejno wykładam placki.Piekę do zarumienienia ( ok. 10-15min). Sos: na patelnię wlewam olej z suszonych pomidorów ze słoiczka,Wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dymkę i dwa ząbki czosnku.Delikatnie zarumieniam,następnie wrzucam posiekane drobno pomidory suszone i kapary.Zalewam śmietanką.Czekam do zagotowania się sosu.Wrzucam orzechy włoskie.Doprawiam szczyptą soli,tymianku oraz pieprzu cayenne.Redukuję sos.Gdy jest już wystarczająco gęsty zdejmuję z ognia.Wykładam kolejno: świeżo upieczone,chrupiące placki z pstrąga,na wierzch po łyżeczce sosu i dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem oraz papryczkami
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych