Pieczone,chrupiące Placuchy z Pstrąga w płatkach owsianych z dodatkiem aromatycznego sosu
2 porcje
30 min
Średnie
Sycące,rozgrzewające,pyszne placuszki z pstrąga z dodatkiem aromatycznego,gęstego sosu na bazie suszonych pomidorów,kaparów,orzechów włoskich.Cudo!
Składniki
250 g pstrąg świeży
35 g kasza jaglana lub inna
1 szt. jajko surowe
0,5 szt. cebula czerwona mała
3 szt. czosnek ząbki
6 szt. pomidory suszone
10 szt. kapary
1 szt. cebula dymka
1 szczypta tymianek
1,5 łyżeczka sól morska
80 ml śmietanka 30%
1 szczypta pieprz biały
1 łyżka szczypiorek
2 szt. papryczki chilli lub piri piri
10 szt. orzechy włoskie
25 g mąka orkiszowa
0,5 łyżka skórka z cytryny
0,5 szklanka płatki owsiane
2 łyżka olej z suszonych pomidorów
1 szczypta pieprz cayenne
Pieczone,chrupiące Placuchy z Pstrąga w płatkach owsianych z dodatkiem aromatycznego sosu
Pieczone,chrupiące Placuchy z Pstrąga w płatkach owsianych z dodatkiem aromatycznego sosu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę gotuję według zalecenia na opakowaniu.Mięso ryby oczyszczam z ości i skóry,mielę za pomocą malaksera,dodaję ugotowaną kaszę i razem wszystko dokładnie mieszam.Dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulkę,jeden ząbek rozgnieciony czosnku,łyżeczkę soli,szczyptę pieprzu białego oraz skórkę z cytryny świeżo startą.Wbijam jajko.Dodaję mąkę orkiszową i wszystko mieszam raz jeszcze,Formuję placuszki.Płatki owsiane wysypuję na talerzyk i obtaczam nimi placki.Piekarnik nastawiam na 200 stopni pieczenie góra i dół.Do rozgrzanego piekarnika na blachę pokrytą papierem do pieczenia kolejno wykładam placki.Piekę do zarumienienia ( ok. 10-15min). Sos: na patelnię wlewam olej z suszonych pomidorów ze słoiczka,Wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dymkę i dwa ząbki czosnku.Delikatnie zarumieniam,następnie wrzucam posiekane drobno pomidory suszone i kapary.Zalewam śmietanką.Czekam do zagotowania się sosu.Wrzucam orzechy włoskie.Doprawiam szczyptą soli,tymianku oraz pieprzu cayenne.Redukuję sos.Gdy jest już wystarczająco gęsty zdejmuję z ognia.Wykładam kolejno: świeżo upieczone,chrupiące placki z pstrąga,na wierzch po łyżeczce sosu i dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem oraz papryczkami
Komentarze