Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi Pełnoziarniste z Pieczonym Pstrągiem oraz kaszą jęczmienną w aromatycznym sosie korzenno-pomarańczowym z nutką chilli

Pierogi Pełnoziarniste z Pieczonym Pstrągiem oraz kaszą jęczmienną w aromatycznym sosie korzenno-pomarańczowym z nutką chilli
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mój przepis z lekkim przedsmakiem Świąt. Pierogi z nadzieniem z pieczonego pstrąga z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie masła.Istna PETARDA!

Składniki

500 g Pstrąg świeży patroszony
70 g kasza jęczmienna wiejska
1 szt. cebula czerwona
3 szt. czosnek ząbki
1 szczypta pieprz cytrynowy
2 szczypta sól morska
0,5 szt. cytryna
1 szt. pomarańcza
1 szczypta przyprawa korzenna
15 g masło klarowane
1 szczypta chilli
250 g mąka pełnoziarnista orkiszowa
180 ml gorąca woda
1 łyżeczka tymianek
4 łyżeczka olej rzepakowy
1 szczypta pieprz biały
1 garść mąka do podsypywania
15 szt. rodzynki

Opis wykonania

W pierwszej kolejności przygotowuję rybę. Pstrąga dokładnie myję,marynuję w soli,pieprzu cytrynowym oraz soku z połowy cytryny.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni,rybę zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok 20 min.W trakcie pieczenia gotuję kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W misce zagniatam ciasto: 250 g mąki, 180 ml gorącej wody,łyżeczka oleju,łyżeczka tymianku,szczypta soli ( najpierw mieszam łyżką dopóki woda nie przestygnie,następnie ręką). Przykrywam ciasto ściereczką by ,,odpoczęło".Wyjmuję pstrąga z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.Ugotowaną kaszę wrzucam do miski.Siekam cebulę,czosnek przeciskam przez praskę.Podsmażam na oleju do zarumienienia. Dorzucam do kaszy.Obieram rybę ze skóry,pozbywam się ości i dorzucam do farszu.Dodaję biały pieprz i odrobinę soli.Dokładnie mieszam.Na stolnicy rozsypuję mąkę.Rozwałkowuję ciasto i wykrawam szklanką krążki. Napełniam farszem z pstrąga.Gotuję w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia (ok. 3-4 min).Sos: Na patelni wrzucam 15 g masła klarowanego.Wsypuję ok. łyżeczki przyprawy korzennej i sok z połowy pomarańczy oraz szczyptę chilli.Tak powstałym sosem polewam pierożki.Całość posypuję rodzynkami.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych