


Mój przepis z lekkim przedsmakiem Świąt. Pierogi z nadzieniem z pieczonego pstrąga z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie masła.Istna PETARDA!
W pierwszej kolejności przygotowuję rybę. Pstrąga dokładnie myję,marynuję w soli,pieprzu cytrynowym oraz soku z połowy cytryny.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni,rybę zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok 20 min.W trakcie pieczenia gotuję kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W misce zagniatam ciasto: 250 g mąki, 180 ml gorącej wody,łyżeczka oleju,łyżeczka tymianku,szczypta soli ( najpierw mieszam łyżką dopóki woda nie przestygnie,następnie ręką). Przykrywam ciasto ściereczką by ,,odpoczęło".Wyjmuję pstrąga z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.Ugotowaną kaszę wrzucam do miski.Siekam cebulę,czosnek przeciskam przez praskę.Podsmażam na oleju do zarumienienia. Dorzucam do kaszy.Obieram rybę ze skóry,pozbywam się ości i dorzucam do farszu.Dodaję biały pieprz i odrobinę soli.Dokładnie mieszam.Na stolnicy rozsypuję mąkę.Rozwałkowuję ciasto i wykrawam szklanką krążki. Napełniam farszem z pstrąga.Gotuję w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia (ok. 3-4 min).Sos: Na patelni wrzucam 15 g masła klarowanego.Wsypuję ok. łyżeczki przyprawy korzennej i sok z połowy pomarańczy oraz szczyptę chilli.Tak powstałym sosem polewam pierożki.Całość posypuję rodzynkami.