Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi Pełnoziarniste z Pieczonym Pstrągiem oraz kaszą jęczmienną w aromatycznym sosie korzenno-pomarańczowym z nutką chilli

Pierogi Pełnoziarniste z Pieczonym Pstrągiem oraz kaszą jęczmienną w aromatycznym sosie korzenno-pomarańczowym z nutką chilli
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mój przepis z lekkim przedsmakiem Świąt. Pierogi z nadzieniem z pieczonego pstrąga z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie masła.Istna PETARDA!

Składniki

500 g Pstrąg świeży patroszony
70 g kasza jęczmienna wiejska
1 szt. cebula czerwona
3 szt. czosnek ząbki
1 szczypta pieprz cytrynowy
2 szczypta sól morska
0,5 szt. cytryna
1 szt. pomarańcza
1 szczypta przyprawa korzenna
15 g masło klarowane
1 szczypta chilli
250 g mąka pełnoziarnista orkiszowa
180 ml gorąca woda
1 łyżeczka tymianek
4 łyżeczka olej rzepakowy
1 szczypta pieprz biały
1 garść mąka do podsypywania
15 szt. rodzynki

Opis wykonania

W pierwszej kolejności przygotowuję rybę. Pstrąga dokładnie myję,marynuję w soli,pieprzu cytrynowym oraz soku z połowy cytryny.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni,rybę zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok 20 min.W trakcie pieczenia gotuję kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W misce zagniatam ciasto: 250 g mąki, 180 ml gorącej wody,łyżeczka oleju,łyżeczka tymianku,szczypta soli ( najpierw mieszam łyżką dopóki woda nie przestygnie,następnie ręką). Przykrywam ciasto ściereczką by ,,odpoczęło".Wyjmuję pstrąga z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.Ugotowaną kaszę wrzucam do miski.Siekam cebulę,czosnek przeciskam przez praskę.Podsmażam na oleju do zarumienienia. Dorzucam do kaszy.Obieram rybę ze skóry,pozbywam się ości i dorzucam do farszu.Dodaję biały pieprz i odrobinę soli.Dokładnie mieszam.Na stolnicy rozsypuję mąkę.Rozwałkowuję ciasto i wykrawam szklanką krążki. Napełniam farszem z pstrąga.Gotuję w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia (ok. 3-4 min).Sos: Na patelni wrzucam 15 g masła klarowanego.Wsypuję ok. łyżeczki przyprawy korzennej i sok z połowy pomarańczy oraz szczyptę chilli.Tak powstałym sosem polewam pierożki.Całość posypuję rodzynkami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych