Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pierogi z wiśniami i sosem miodowym według Mateusza Gesslera

Pierogi z wiśniami i sosem miodowym według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Lubicie słodkie wersje pierogów? Mam nadzieję, że tak, bo mam dla Was mistrzowskie pierogi z wiśniami i sosem miodowym!

Składniki

Ciasto na pierogi:
500 g - mąki pszennej
150 ml - mleka
100 ml - wody
1 łyżka - masła
- szczypta soli
Nadzienie:
600 g - wiśni
Sos miodowy:
70 g - miodu
150 g - kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki - cynamonu

Opis wykonania

1

Wiśnie wydrążamy z pestek i osuszamy na ręczniku papierowym.

Do miski wsypujemy 300 g mąki i szczyptę soli. Wlewamy podgrzaną wodę, mleko i stopione masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przekładamy na stolnicę. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

2

Odstane ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym szklanką wykrawamy kółka, na środek których nakładamy wiśnie obtoczone w brązowym cukrze.

Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów, tak żeby nie rozpadły się podczas gotowania.

3

Pierogi delikatnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy na płycie grzewczej ok. 2 minuty od wypłynięcia.

Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Polewamy sosem miodowym.

4

Sos miodowy:

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Wygląda i smakuje przepysznie.
Monka
Wiśnie to mój ulubiony owoc Pychotka