Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje.
Składniki
na ciasto kruche:
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
1 szt. jajko
szczypta soli
ponadto:
100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce
100 g świeżego szpinaku
2 szt. jaja
100 ml gęstej śmietany 30%
mielony suszony czosnek do smaku
świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
sól himalajska do smaku
świeży tymianek
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
Szpinak sparzamy wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno.
Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180°C. W połowie pieczenia, na wierzch tarty wbijamy jajko. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.
Tarte doprawiamy pieprzem i dodajemy świeży tymianek.
Rada: Żółtko powinno być płynne. Jeśli żółtko ma być całkowicie ścięte wystarczy wcześniej je dodać.
Komentarze