

Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje.
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Szpinak sparzamy wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno. Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180°C. W połowie pieczenia, na wierzch tarty wbijamy jajko. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Tarte doprawiamy pieprzem i dodajemy świeży tymianek. Rada: Żółtko powinno być płynne. Jeśli żółtko ma być całkowicie ścięte wystarczy wcześniej je dodać.