


Znakomity dodatek zarówno do dań mięsnych, ale wzbogaci także dania wegetariańskie.
Puree z kalafiora to ciekawa alternatywa, którą zastąpisz ziemniaki podczas obiadu.
Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie odcedź je i połącz z mlekiem masłem i przyprawami (bez czarnuszki). Możesz to zrobić przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Aby puree z kalafiora było aksamitne i gładkie zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Czarnuszkę podpraż na suchej patelni i udekoruj nią gotowe puree.
Chcesz podać puree w wyjątkowy sposób? Przełóż je do szprycy i wyciśnij do żaroodpornych kokilek. Piecz w 200 °C, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Danie będzie bardziej wyraziste jeśli do gotowania dodasz liść curry.
Puree będzie miało ciekawą nutę jeśli mleko i masło zamienisz na mleczko i olej kokosowy.