Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Znakomity dodatek zarówno do dań mięsnych, ale wzbogaci także dania wegetariańskie.

Składniki

1 szt. kalafior
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czarnuszki
1 szczypta cynamonu
1 szczypta soli

Opis wykonania

Puree z kalafiora to ciekawa alternatywa, którą zastąpisz ziemniaki podczas obiadu.

Opis wykonania

Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie odcedź je i połącz z mlekiem masłem i przyprawami (bez czarnuszki). Możesz to zrobić przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Aby puree z kalafiora było aksamitne i gładkie zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Czarnuszkę podpraż na suchej patelni i udekoruj nią gotowe puree.

TIP

Chcesz podać puree w wyjątkowy sposób?  Przełóż je do szprycy i wyciśnij do żaroodpornych kokilek. Piecz w 200 °C, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Danie będzie bardziej wyraziste jeśli do gotowania dodasz liść curry.

Puree będzie miało ciekawą nutę jeśli mleko i masło zamienisz na mleczko i olej kokosowy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych