Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pikantne puree z kalafiora

Opis wykonania

Znakomity dodatek zarówno do dań mięsnych, ale wzbogaci także dania wegetariańskie.

Puree z kalafiora to ciekawa alternatywa, którą zastąpisz ziemniaki podczas obiadu.



Opis wykonania



Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie odcedź je i połącz z mlekiem masłem i przyprawami (bez czarnuszki). Możesz to zrobić przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Aby puree z kalafiora było aksamitne i gładkie zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Czarnuszkę podpraż na suchej patelni i udekoruj nią gotowe puree.



TIP



Chcesz podać puree w wyjątkowy sposób?  Przełóż je do szprycy i wyciśnij do żaroodpornych kokilek. Piecz w 200 °C, aż wierzch się ładnie zarumieni.



Danie będzie bardziej wyraziste jeśli do gotowania dodasz liść curry.



Puree będzie miało ciekawą nutę jeśli mleko i masło zamienisz na mleczko i olej kokosowy.