Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kalafior

Kalafior

Skąd właściwie kalafior wziął się w polskiej kuchni? Wyobraź sobie, że gotujemy z niego już od przełomu XVI i XVII wieku. Dotarł nad Wisłę aż z Cypru (zresztą początkowo...

Czytaj więcej
Kalafior
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Skąd właściwie kalafior wziął się w polskiej kuchni? Wyobraź sobie, że gotujemy z niego już od przełomu XVI i XVII wieku. Dotarł nad Wisłę aż z Cypru (zresztą początkowo nazywano go właśnie kapustą cypryjską), ale przez Włochy. Przywieźli go stamtąd młodzi synowie magnatów wyjeżdżający w na tzw. Grand Tours, czyli podróże edukacyjne. Niewiele osób wie, że kalafior należy do warzyw o najsilniejszym potencjale antynowotworowym.  Zawiera również pokaźną dawkę witaminy C oraz jest źródłem minerałów, takich jak wapń, fosfor czy potas. Dziś kalafiora możesz w kuchni mieć nawet codziennie. Ale co zrobić, by za każdym razem smakował inaczej?

 

Dania z kalafiora nie muszą być nudne! 

 

Kalafior, a zwłaszcza ten gotowany, wielu osobom kojarzy sie jako warzywo bez smaku. Nie zawsze musi tak być. Kalafiora można podać na wiele ciekawych sposobów. Wystarczy pomysł i dobrze dobrane składniki oraz przyprawy. W tej części Akademii Smaku znajdziesz wiele inspiracji na aromatyczne potrawy z kalafiora. 

 

Co zrobić z kalafiora? 

 

Wbrew pozorom kalafior nie musi być tylko składnikiem zupy jarzynowej czy zwykłym dodatkiem do obiadu. Łącząc kalafiora z wyrazistym w smaku serem gorgonzola, delikatnym mleczkiem kokosowym lub ostrymi i korzennymi przyprawami, przygotujesz wyjątkową zupę krem. 

A czy wiesz, że kalafior można jeść też na surowo? Chrupiące różyczki będą doskonałym składnikiem sałatki lub surówki. Intrygujący pomysłem jest przygotowanie ryżu z kalafiora. Drobno zmiksowany kalafior będzie wreszcie bazą do przygotowania pizzy, placów czy spodu do tarty. Czy jest coś jeszcze? Owszem! Dania z udziałem kalafiora to nie wszystko. Kalafior nadaje się także do kiszenia! 

Kalafior - propozycje podania

 

Obiad z kalafiora:

 

  • Krem z kalafiora, kurkumy i chili

  • Curry z kalafiora

  • Kalafior w panierce

 

Sałatki z kalafiorem:

 

  • Sałatka brokułowo-kalafiorowa

  • Sałatka z surowego kalafiora

 

Przetwory i przekąski:

 

  • Krem kalafiorowo-kokosowy

  • Kotleciki z kalafiora

  • Kiszony kalafior

 

Te i wiele innych przepisów znajdziesz poniżej. Smacznego!