Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka jajeczna

Opis wykonania

Jajka przepiórki marynowane w kwasie z buraka podane z popcornem z kaszy gryczanej, a zamiast majonezu aromatyczna galaretka z kwasu buraczanego.

Jajka marynowane w kwasie buraczanym: Jajka włożyć do miski z zimną wodą żeby sprawdzić ich świeżość, wyrzucić te pływające na powierzchni. Następnie przełożyć je do gotującej się i posolonej wody na 4 minuty. Ugotowane ponownie przełożyć do miski z wodą i wystudzić. Zimne obrać ze skorupek turlając je po desce i lekko naciskając dłonią. Obrane jajka zalać kwasem z buraków (1/2 szklanki) i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. W rondlu mocno rozgrzać ok. 1/2 szkl. oleju. Wsypać jedną łyżkę kaszy na małe metalowe sitko i zanurzyć na kilka sekund w gorącym oleju, czynność powtórzyć z pozostałą kaszą. Gorący popcorn odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach ręcznika papierowego. Na talerzu położyć plaster kiszonego buraka, zamarynowane jajka przepiórki i porcje galaretki. Przybrać ziołami. Galaretki z kwasu buraczanego: Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, dodać kwas, doprawić do smaku, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać agar, wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do foremek i schłodzić, przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć galaretki. * Latem można dodać 1/2 łyżeczki agaru więcej.

Bosch do kuchni