Sałatka jajeczna
4 porcje
Średnie
Jajka przepiórki marynowane w kwasie z buraka podane z popcornem z kaszy gryczanej, a zamiast majonezu aromatyczna galaretka z kwasu buraczanego.
Składniki
6 szt. jajka przepiórki
1/2 szklanka kwas z buraków
4 łyżka kasza gryczana sucha
1/2 szklanka olej
4 łyżka zioła do przybrania
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
400 ml bulion drobiowy
80 ml kwas z buraków
2 i 1/2 łyżeczka agar-agar
1 szczypta sól i pieprz
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka marynowane w kwasie buraczanym:
Jajka włożyć do miski z zimną wodą żeby sprawdzić ich świeżość, wyrzucić te pływające na powierzchni. Następnie przełożyć je do gotującej się i posolonej wody na 4 minuty. Ugotowane ponownie przełożyć do miski z wodą i wystudzić. Zimne obrać ze skorupek turlając je po desce i lekko naciskając dłonią.
Obrane jajka zalać kwasem z buraków (1/2 szklanki) i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
W rondlu mocno rozgrzać ok. 1/2 szkl. oleju. Wsypać jedną łyżkę kaszy na małe metalowe sitko i zanurzyć na kilka sekund w gorącym oleju, czynność powtórzyć z pozostałą kaszą. Gorący popcorn odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach ręcznika papierowego.
Na talerzu położyć plaster kiszonego buraka, zamarynowane jajka przepiórki i porcje galaretki. Przybrać ziołami.
Galaretki z kwasu buraczanego:
Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, dodać kwas, doprawić do smaku, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać agar, wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do foremek i schłodzić, przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć galaretki.
* Latem można dodać 1/2 łyżeczki agaru więcej.
Komentarze