Sałatka jajeczna
 
                                            4 porcje
Średnie
                    Jajka przepiórki marynowane w kwasie z buraka podane z popcornem z kaszy gryczanej, a zamiast majonezu aromatyczna galaretka z kwasu buraczanego.
                
                Składniki
6 szt. jajka przepiórki
                                                            1/2 szklanka kwas z buraków
                                                            4 łyżka kasza gryczana sucha
                                                            1/2 szklanka olej
                                                            4 łyżka zioła do przybrania
                                                            2 szczypta sól
                                                            2 szczypta pieprz
                                                            400 ml bulion drobiowy
                                                            80 ml kwas z buraków
                                                            2 i 1/2 łyżeczka agar-agar
                                                            1 szczypta sól i pieprz
                                                    Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Jajka marynowane w kwasie buraczanym:
Jajka włożyć do miski z zimną wodą żeby sprawdzić ich świeżość, wyrzucić te pływające na powierzchni. Następnie przełożyć je do gotującej się i posolonej wody na 4 minuty. Ugotowane ponownie przełożyć do miski z wodą i wystudzić. Zimne obrać ze skorupek turlając je po desce i lekko naciskając dłonią.
Obrane jajka zalać kwasem z buraków (1/2 szklanki) i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
W rondlu mocno rozgrzać ok. 1/2 szkl. oleju. Wsypać jedną łyżkę kaszy na małe metalowe sitko i zanurzyć na kilka sekund w gorącym oleju, czynność powtórzyć z pozostałą kaszą. Gorący popcorn odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach ręcznika papierowego.
Na talerzu położyć plaster kiszonego buraka, zamarynowane jajka przepiórki i porcje galaretki. Przybrać ziołami.
Galaretki z kwasu buraczanego:
Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, dodać kwas, doprawić do smaku, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać agar, wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do foremek i schłodzić, przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć galaretki.  
* Latem można dodać 1/2 łyżeczki agaru więcej. 
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze