Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jajka przepiórki marynowane w kwasie z buraka podane z popcornem z kaszy gryczanej, a zamiast majonezu aromatyczna galaretka z kwasu buraczanego.

Składniki

6 szt. jajka przepiórki
1/2 szklanka kwas z buraków
4 łyżka kasza gryczana sucha
1/2 szklanka olej
4 łyżka zioła do przybrania
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
400 ml bulion drobiowy
80 ml kwas z buraków
2 i 1/2 łyżeczka agar-agar
1 szczypta sól i pieprz

Opis wykonania

Jajka marynowane w kwasie buraczanym: Jajka włożyć do miski z zimną wodą żeby sprawdzić ich świeżość, wyrzucić te pływające na powierzchni. Następnie przełożyć je do gotującej się i posolonej wody na 4 minuty. Ugotowane ponownie przełożyć do miski z wodą i wystudzić. Zimne obrać ze skorupek turlając je po desce i lekko naciskając dłonią. Obrane jajka zalać kwasem z buraków (1/2 szklanki) i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. W rondlu mocno rozgrzać ok. 1/2 szkl. oleju. Wsypać jedną łyżkę kaszy na małe metalowe sitko i zanurzyć na kilka sekund w gorącym oleju, czynność powtórzyć z pozostałą kaszą. Gorący popcorn odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach ręcznika papierowego. Na talerzu położyć plaster kiszonego buraka, zamarynowane jajka przepiórki i porcje galaretki. Przybrać ziołami. Galaretki z kwasu buraczanego: Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, dodać kwas, doprawić do smaku, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać agar, wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do foremek i schłodzić, przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć galaretki. * Latem można dodać 1/2 łyżeczki agaru więcej.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych