Placek z jabłkami
![Placek z jabłkami](https://akademiasmaku.pl/storage/7396/conversions/placek-z-jablkami-4564-single.webp)
4 porcje
75 min
Łatwe
Składniki
Placek z jabłkami
Placek z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8903/conversions/hS0AlYmQW00Ih4-thumb.webp)
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8904/conversions/BfkGjVrSEGC4pH-thumb.webp)
Masło rozpuść w garnku na minimalnej mocy płyty grzewczej i pozostaw do przestudzenia. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8905/conversions/CeSswUOKAjuq63-thumb.webp)
Jajka ubij na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Całość miksuj na wolnych obrotach.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8906/conversions/cUUhP9XkBfR7uY-thumb.webp)
Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Ciasto posyp równomiernie jabłkami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałów i cynamonem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze