Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na jabłka w pełni, warto więc sięgnąć po receptury na wypieki właśnie z tymi owocami. W Akademii Smaku prezentuję przepis na pyszny i szybki w wykonaniu placek z jabłkami.

Składniki

160 g mąki pszennej
180 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
150 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jabłka
Garść orzechów włoskich
Garść płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu

Opis wykonania

1

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

2

Masło rozpuść w garnku na minimalnej mocy płyty grzewczej i pozostaw do przestudzenia. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.

Porada

Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.



Bosh Logo
Bosh
3

Jajka ubij na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.

Dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Całość miksuj na wolnych obrotach.

4

Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Ciasto posyp równomiernie jabłkami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałów i cynamonem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Bardzo dobre ciasto. Ja na wierzch dałam jabłka. Polecam:)