Placek z jabłkami
4 porcje
75 min
Łatwe
Składniki
Placek z jabłkami
Placek z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Masło rozpuść w garnku na minimalnej mocy płyty grzewczej i pozostaw do przestudzenia. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
Jajka ubij na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Całość miksuj na wolnych obrotach.
Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Ciasto posyp równomiernie jabłkami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałów i cynamonem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze