Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Masz ochotę na placki ziemniaczane? Wypróbuj te z mięsem i cebulką. Dania z drobiu można przyrządzać na wiele sposób - tutaj drób w formie dodatku do placków ziemniaczanych.

Składniki

800 g ziemniaków
200 g batatów
400 g chudego mięsa z indyka
2 jajo
100 g jogurtu
3 cebule
1 ząbek czosnku
Sól, czarny pieprz, tabasco, kolorowy pieprz
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

Opis wykonania

Placki ziemniaczne to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. Spróbuj fit wersji z ziemniaków i batatów z indykiem oraz cebulką.

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki i bataty obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Dodaj 2 bardzo drobno posiekane cebule (jeśli wolisz ziemniaki, batata i cebulę możesz zmiksować w blenderze). Odciśnij nadmiar płynu z masy, dodaj jaja, jogurt, sól i pieprz. Smaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Pozostałą cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie razem z czosnkiem. Dodaj mięso pokrojone w kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz tabasco i smaż przez około 8 - 10 minut nieustannie mieszając.
  4. Powstały farsz ułóż na plackach ziemniaczanych. Dopraw kolorowym pieprzem

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych