Placki ziemniaczane z mięsem
4 porcje
60 min
Średnie
Masz ochotę na placki ziemniaczane? Wypróbuj te z mięsem i cebulką. Dania z drobiu można przyrządzać na wiele sposób - tutaj drób w formie dodatku do placków ziemniaczanych.
Składniki
800 g ziemniaków
200 g batatów
400 g chudego mięsa z indyka
2 jajo
100 g jogurtu
3 cebule
1 ząbek czosnku
Sól, czarny pieprz, tabasco, kolorowy pieprz
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Placki ziemniaczane z mięsem
Placki ziemniaczane z mięsem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Placki ziemniaczne to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. Spróbuj fit wersji z ziemniaków i batatów z indykiem oraz cebulką.
Opis przygotowania:
- Ziemniaki i bataty obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dodaj 2 bardzo drobno posiekane cebule (jeśli wolisz ziemniaki, batata i cebulę możesz zmiksować w blenderze). Odciśnij nadmiar płynu z masy, dodaj jaja, jogurt, sól i pieprz. Smaż na rozgrzanej oliwie.
- Pozostałą cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie razem z czosnkiem. Dodaj mięso pokrojone w kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz tabasco i smaż przez około 8 - 10 minut nieustannie mieszając.
- Powstały farsz ułóż na plackach ziemniaczanych. Dopraw kolorowym pieprzem
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Komentarze