Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placuszki ryżowo-krewetkowe z sosem z mango i kokosa

Placuszki ryżowo-krewetkowe z sosem z mango i kokosa
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste placuszki z delikatnymi krewetkami i aromatycznym ryżem jaśminowym.Do tego aksamitny sos kokosowy z mango. Czy takie połączenie może być złe?

Składniki

2 szklanka surowe krewetki pokrojone w kostkę
1,5 szklanka ugotowany ryż jaśminowy(schłodzony)
0,5-1 szklanka mąka
3 szt. jajka
1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
0,25 szklanka posiekana dymka
0,25 szklanka posiekana kolendra
1 szt. mleczko kokosowe(puszka)
4 łyżka roztopione masło
1 szt. nieduże mango
2 łyżka masło
2 szt. czosnek
1 łyżka posiekana dymka
1 łyżka posiekana kolendra
1 łyżeczka posiekany imbir
1 garść przyprawy
3-4 łyżka olej do smażenia

Opis wykonania

Placuszki: Surowe krewetki, ryż, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, dymkę, kolendrę, roztopione masło, 4 łyżki mleczka kokosowego oraz trochę soli i pieprzu łączymy ze sobą dokładnie. Zostawiamy masę na 5-10 minut, a następnie nakładamy po 1 łyżce na rozgrzany olej. Kiedy się zrumienią, przewracamy smażymy jeszcze 2 minuty i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, W międzyczasie robimy sos: Na maśle podsmażamy rozgnieciony czosnek, łyżkę dymki oraz imbir, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango i dusimy 2-3 minuty, Wlewamy pozostałe mleczko kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut, gdy mango zmięknie możemy sos zmiksować. Tuż przed podaniem dodajemy łyżkę posiekanej kolendry. Aksamitnym sosem polewamy ciepłe jeszcze placuszki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych