Placuszki ryżowo-krewetkowe z sosem z mango i kokosa
3 porcje
45 min
Łatwe
Puszyste placuszki z delikatnymi krewetkami i aromatycznym ryżem jaśminowym.Do tego aksamitny sos kokosowy z mango. Czy takie połączenie może być złe?
Składniki
2 szklanka surowe krewetki pokrojone w kostkę
1,5 szklanka ugotowany ryż jaśminowy(schłodzony)
0,5-1 szklanka mąka
3 szt. jajka
1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
0,25 szklanka posiekana dymka
0,25 szklanka posiekana kolendra
1 szt. mleczko kokosowe(puszka)
4 łyżka roztopione masło
1 szt. nieduże mango
2 łyżka masło
2 szt. czosnek
1 łyżka posiekana dymka
1 łyżka posiekana kolendra
1 łyżeczka posiekany imbir
1 garść przyprawy
3-4 łyżka olej do smażenia
Placuszki ryżowo-krewetkowe z sosem z mango i kokosa
Placuszki ryżowo-krewetkowe z sosem z mango i kokosa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Placuszki: Surowe krewetki, ryż, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, dymkę, kolendrę, roztopione masło, 4 łyżki mleczka kokosowego oraz trochę soli i pieprzu łączymy ze sobą dokładnie. Zostawiamy masę na 5-10 minut, a następnie nakładamy po 1 łyżce na rozgrzany olej. Kiedy się zrumienią, przewracamy smażymy jeszcze 2 minuty i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu,
W międzyczasie robimy sos: Na maśle podsmażamy rozgnieciony czosnek, łyżkę dymki oraz imbir, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango i dusimy 2-3 minuty, Wlewamy pozostałe mleczko kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut, gdy mango zmięknie możemy sos zmiksować. Tuż przed podaniem dodajemy łyżkę posiekanej kolendry. Aksamitnym sosem polewamy ciepłe jeszcze placuszki.
Komentarze