Pomidorki koktajlowe marynowane w oliwie z ziołami
4 porcje
30 min
Łatwe
Pomidorki w oliwie i ziołach to doskonały dodatek do mięs i sałatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut - tyle wystarczy, by rozkoszować się smakiem włoskich wakacji niezależnie od pory roku. Autorką przepisu jest Agnieszka B, zwyciężczyni konkursu "Pokaż skarby swojej spiżarni".
Składniki
1 kg pomidorków koktajlowych różnego koloru
1 l oliwy z oliwek
Zioła:
lubczyk
koperek
majeranek
Pomidorki koktajlowe marynowane w oliwie z ziołami
Pomidorki koktajlowe marynowane w oliwie z ziołami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidorki i zioła myjemy i czekamy, aż wyschną. Na dnie słoiczka kładziemy odrobinę ziół, następnie układamy pomidorki. W szczeliny między pomidorkami wkładamy zioła. Następnie całość zalewamy oliwą z oliwek. Zamykamy słoik tak, aby żaden pomidorek nie wystawał i aby wszystkie były zalane oliwą. Słoik wkładamy do lodówki...mogą tam stać do 6 miesięcy. Oliwa świetnie konserwuje nasze pomidorki.
Komentarze