Pomidory nadziewane orzechami laskowymi, komosą ryżową i świeżym tymiankiem
4 porcje
Średnie
Słodkie pomidory, chrupiące orzechy, cudowna komosa ryżowa i aromatyczny tymianek. Raj dla zmysłów. Danie dobre na wszystko!
Składniki
4 szt. pomidory
150 g komosa ryżowa
1 szt. biała cebula
50 g orzechy laskowe
2 łyżka świeży tymianek
2 łyżka oliwa z chilli
Pomidory nadziewane orzechami laskowymi, komosą ryżową i świeżym tymiankiem
Pomidory nadziewane orzechami laskowymi, komosą ryżową i świeżym tymiankiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę quinoa ugotować w podwójnej ilości wody, aż wchłonie cały płyn. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki, po czym podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Uważać, by się nie spaliły. Zdjąć z patelni. Następnie na ostrej oliwie usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko posolić. Dodać kaszę i orzechy. Pomidory umyć i odciąć im wierzch. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć środek. Posiekać go drobno i wraz z sokiem dodać na patelnię. Przyprawić tymiankiem i solą do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pomidory. Można podawać od razu lub na zimno.
Komentarze