Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia roślinna

Kuchnia roślinna

Dieta wegańska i wegetariańska to jedne z najpopularniejszych sposobów odżywiania w ostatnich latach. Specjaliści już spekulują, że ta popularność będzie tylko rosła. Dlatego warto poznawać przepisy na dania wegańskie...

Czytaj więcej
Kuchnia roślinna
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dieta wegańska i wegetariańska to jedne z najpopularniejszych sposobów odżywiania w ostatnich latach. Specjaliści już spekulują, że ta popularność będzie tylko rosła. Dlatego warto poznawać przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie! To nie tylko smaczne rozwiązanie na codzienne jedzenie, ale też bardzo zdrowy wybór. Zbyt częste, czyli codzienne, jedzenie mięsa może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Jest to też dużo bardziej obciążające dla naszej planety pod względem ekologicznym. Dlatego coraz więcej osób decyduje się wprowadzić przynajmniej kilka dni kuchni wegańskiej w ciągu swojego tygodnia.

Kuchnia roślinna – przepisy od Akademii Smaku

Jeśli szukasz inspiracji na dania wegańskie, to z pewnością u nas znajdziesz jej bardzo wiele. Na początek proponujemy zamiennik typowej jajecznicy, czyli tofucznicę – z tofu. Jeśli wolisz wegański deser – to na pewno polubisz nasz mus owocowy z dynią. Do przekąsek wypróbuj przepis na domowe masło migdałowe. Możesz je potem wykorzystać na przykład do wegańskiej pasty z ciecierzycy. A jak bardziej zgłodniejesz – to aromatyczny dal z ryżem jaśminowym z pewnością Cię zasyci.

Kuchnia wegańska może być nawet prostsza od tradycyjnych, mięsnych przepisów, które już są Ci dobrze znane. Bardzo ważnym aspektem dań wegańskich i wegetariańskich są przyprawy – to one nadają potrawie najwięcej aromatu i charakteru, podkreślając łagodny smak produktów roślinnych. Dlatego wykorzystując przepisy kuchni roślinnej – nie bój się ich mocno przyprawiać!