Kuchnia roślinna
Dieta wegańska i wegetariańska to jedne z najpopularniejszych sposobów odżywiania w ostatnich latach. Specjaliści już spekulują, że ta popularność będzie tylko rosła. Dlatego warto poznawać przepisy na dania wegańskie...
Czytaj więcej
Dieta wegańska i wegetariańska to jedne z najpopularniejszych sposobów odżywiania w ostatnich latach. Specjaliści już spekulują, że ta popularność będzie tylko rosła. Dlatego warto poznawać przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie! To nie tylko smaczne rozwiązanie na codzienne jedzenie, ale też bardzo zdrowy wybór. Zbyt częste, czyli codzienne, jedzenie mięsa może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Jest to też dużo bardziej obciążające dla naszej planety pod względem ekologicznym. Dlatego coraz więcej osób decyduje się wprowadzić przynajmniej kilka dni kuchni wegańskiej w ciągu swojego tygodnia.
Kuchnia roślinna – przepisy od Akademii Smaku
Jeśli szukasz inspiracji na dania wegańskie, to z pewnością u nas znajdziesz jej bardzo wiele. Na początek proponujemy zamiennik typowej jajecznicy, czyli tofucznicę – z tofu. Jeśli wolisz wegański deser – to na pewno polubisz nasz mus owocowy z dynią. Do przekąsek wypróbuj przepis na domowe masło migdałowe. Możesz je potem wykorzystać na przykład do wegańskiej pasty z ciecierzycy. A jak bardziej zgłodniejesz – to aromatyczny dal z ryżem jaśminowym z pewnością Cię zasyci.
Kuchnia wegańska może być nawet prostsza od tradycyjnych, mięsnych przepisów, które już są Ci dobrze znane. Bardzo ważnym aspektem dań wegańskich i wegetariańskich są przyprawy – to one nadają potrawie najwięcej aromatu i charakteru, podkreślając łagodny smak produktów roślinnych. Dlatego wykorzystując przepisy kuchni roślinnej – nie bój się ich mocno przyprawiać!