Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pyszny porzeczkowiec - domowe ciasto z kwaśną nutą!

Porzeczkowiec
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Porzeczkowiec to połączenie słodkich i kwaśnych smaków, które od razu na myśl przynoszą skojarzenia z latem i wakacjami.

Składniki

3 szt. - jajek
100 g - cukru
150 g - mąki pszennej
50 g - mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
150 g - masła
1 kubek - porzeczek
opcjonalnie: - cukier puder do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
206.2 kcal
Tłuszcz
11.9 g
Węglowodany
22.5 g
Błonnik
3.4 g
Białko
1.1 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Składniki na porzeczkowiec

W misie robota utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę. Do masy zacznij dodawać jajka, mąkę, proszek do pieczenia.

Masa na porzeczkowiec

Masę wylej do formy wysłanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Porzeczki rozłóż równomiernie na cieście.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze. 



Bosh Logo
Bosh
Upieczony porzeczowiec

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40–45 minut. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gotowe wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Mega proste i mega smaczne ciasto. Moje ulubione. Do jesiennej herbaty idealne!
Ewusia1222
Bardzo smaczne ciasto, posypane dużą ilością cukru pudru.
Lalaxo
Ten smaaak! Słodkie i kwasne. Boskie!