Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przepis na dzień kobiet: Gryczane babeczki z imbirem, czekoladą i pomarańczą

Przepis na dzień kobiet: Gryczane babeczki z imbirem, czekoladą i pomarańczą
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonałe do uczczenia zbliżającego się Dnia Kobiet

Składniki

2 szklanki maki gryczanej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego z miąższem
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
skórka z 1 pomarańczy
0,5 cm kawałek imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku

Opis wykonania

W osobnych miskach wymieszaj suche i mokre składniki. W przypadku czekolady połowę tabliczki drobno pokrój. Reszta zostanie wykorzystana jako polewa. Następnie stopniowo dodawaj płynne składniki do suchych, cały czas mieszając. Mieszaj do momentu połączenia składników i zniknięcia grudek.

Piecz 15-20 minut w 200 st. Celsjusza. Przed wyjęciem babeczek sprawdź stopień wypieczenia wykałaczką. Odstaw gorące babeczki do wystudzenia, a następnie polej je rozpuszczoną w kąpieli wodnej pozostałą czekoladą.

Mąkę gryczaną możesz otrzymać samodzielnie. Wystarczy zmielić woreczek kaszy gryczanej w blenderze.

Imbir możesz zamienić na wanilię - babeczki będą miały łagodniejszy smak.

Jeśli nie chcesz robić polewy, babeczki możesz posypać gorzkim kakao

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych