Doskonałe do uczczenia zbliżającego się Dnia Kobiet
Lekkie, zdrowe, a zarazem pełne smaków i aromatów. Babeczki nie tylko zachwycą obdarowaną nimi osobę, ale również świetnie sprawdzą się na wieczorze w damskim gronie.
Opis wykonania:
- W osobnych miskach wymieszaj suche i mokre składniki. W przypadku czekolady połowę tabliczki drobno pokrój. Reszta zostanie wykorzystana jako polewa.
- Następnie stopniowo dodawaj płynne składniki do suchych, cały czas mieszając. Mieszaj do momentu połączenia składników i zniknięcia grudek.
- Piecz 15-20 minut w 200 st. Celsjusza. Przed wyjęciem babeczek sprawdź stopień wypieczenia wykałaczką.
- Odstaw gorące babeczki do wystudzenia, a następnie polej je rozpuszczoną w kąpieli wodnej pozostałą czekoladą.
TIP
- Mąkę gryczaną możesz otrzymać samodzielnie. Wystarczy zmielić woreczek kaszy gryczanej w blenderze.
- Imbir możesz zamienić na wanilię - babeczki będą miały łagodniejszy smak.
- Jeśli nie chcesz robić polewy, babeczki możesz posypać gorzkim kakao.