Pstrąg łososiowy w maku na surówce z marchewki i pora
4 porcje
30 min
Łatwe
Nieco w świątecznym klimacie pstrąg łososiowy panierowany w maku z dodatkiem surówki z marchewki i pora to prosty i pyszny pomysł na obiad
Składniki
800 g pstrag łososiowy
1 szklanka mak
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
4 szt. marchewka
1 szt. por
1 łyżka majonez
Pstrąg łososiowy w maku na surówce z marchewki i pora
Pstrąg łososiowy w maku na surówce z marchewki i pora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko ją solimy i dodajemy szczyptę cukru. Pora obieramy i kroimy w cienkie plasterki ( tylko białą część) dodajemy do marchewki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Pstrągi myjemy, osuszamy i usuwamy z nich skórę. Każdy filet solimy i lekko pieprzymy. Na talerz wsypujemy mak i obtaczamy w nim każdy kawałek ryby.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety po 3-5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.Marchewkę z porem doprawiamy majonezem i jogurtem, jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze soli i pieprzu.Pstrąga serwujemy razem z surówką z marchewki lub z innymi dodatkami.
Komentarze