Pstrąg na ostro
4 porcje
Łatwe
Chilli oraz imbir doskonale współgrają z delikatnym w smaku mięsem pstrąga.
Składniki
2 pstrągi
½ pęczka natki pietruszki
1 cebula
½ cytryny
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 szczypta chili
1 szczypta pieprzu cytrynowego
Sól do smaku
Pstrąg na ostro
Pstrąg na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Osiągnięcie balansu między ostrością przypraw, a delikatnością ryby zapewnia intrygujące wrażenia smakowe.
Opis przygotowania:
- Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.
- Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Przyprawy oraz cebulę i czosnek dodaj do masła, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj blenderem.
- Pstrągi od wewnątrz posmaruj masłem i ułóż plasterki cytryny. Jeśli zostanie masło możesz posmarować również skórę.
- Pstrągi piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10-15 minut.
TIP
- Pstrąga możesz zastąpić dorszem lub miruną.
- Z przypraw możesz wykorzystać również trawę cytrynową oraz kumin.
- Do ryby możesz przygotować ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem masła pozostałego po smarowaniu ryby.
Komentarze