Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pstrąg na ostro

Pstrąg na ostro

Opis wykonania

Łatwe
dla 4 osób

Chilli oraz imbir doskonale współgrają z delikatnym w smaku mięsem pstrąga.

Osiągnięcie balansu między ostrością przypraw, a delikatnością ryby zapewnia intrygujące wrażenia smakowe.



Opis przygotowania:



  1. Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.

  2. Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Przyprawy oraz cebulę i czosnek dodaj do masła, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj blenderem.

  3. Pstrągi od wewnątrz posmaruj masłem i ułóż plasterki cytryny. Jeśli zostanie masło możesz posmarować również skórę.

  4. Pstrągi piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10-15 minut.

TIP



  • Pstrąga możesz zastąpić dorszem lub miruną.

  • Z przypraw możesz wykorzystać również trawę cytrynową oraz kumin.

  • Do ryby możesz przygotować ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem masła pozostałego po smarowaniu ryby.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - regionalne smaki

Małe ziemniaczane kluseczki, opiekane na złoto, ze śmietaną, podawane na kresach wschodnich to?