Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pstrąg na ostro

Pstrąg na ostro
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chilli oraz imbir doskonale współgrają z delikatnym w smaku mięsem pstrąga.

Składniki

2 pstrągi
½ pęczka natki pietruszki
1 cebula
½ cytryny
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 szczypta chili
1 szczypta pieprzu cytrynowego
Sól do smaku

Opis wykonania

Osiągnięcie balansu między ostrością przypraw, a delikatnością ryby zapewnia intrygujące wrażenia smakowe.

Opis przygotowania:

  1. Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.
  2. Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Przyprawy oraz cebulę i czosnek dodaj do masła, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj blenderem.
  3. Pstrągi od wewnątrz posmaruj masłem i ułóż plasterki cytryny. Jeśli zostanie masło możesz posmarować również skórę.
  4. Pstrągi piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10-15 minut.

TIP

  • Pstrąga możesz zastąpić dorszem lub miruną.
  • Z przypraw możesz wykorzystać również trawę cytrynową oraz kumin.
  • Do ryby możesz przygotować ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem masła pozostałego po smarowaniu ryby.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych