Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pstrąg na ostro

Opis wykonania

Chilli oraz imbir doskonale współgrają z delikatnym w smaku mięsem pstrąga.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Osiągnięcie balansu między ostrością przypraw, a delikatnością ryby zapewnia intrygujące wrażenia smakowe.

Opis przygotowania:

  1. Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.
  2. Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Przyprawy oraz cebulę i czosnek dodaj do masła, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj blenderem.
  3. Pstrągi od wewnątrz posmaruj masłem i ułóż plasterki cytryny. Jeśli zostanie masło możesz posmarować również skórę.
  4. Pstrągi piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10-15 minut.

TIP

  • Pstrąga możesz zastąpić dorszem lub miruną.
  • Z przypraw możesz wykorzystać również trawę cytrynową oraz kumin.
  • Do ryby możesz przygotować ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem masła pozostałego po smarowaniu ryby.