PUDDING Z KASZY JAGLANEJ Z POLEWĄ MALINOWO-POMARAŃCZOWĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Lekki, nisko kaloryczny i aromatyczny deser
Składniki
100 g kasza jaglana
140 ml mleko sojowe
1 łyżka miód
1/3 szklanka maliny
100 ml sok pomarańczowy
2 łyżka ksylitol
2 łyżeczka płatki migdałowe
1 łyżka przyprawa piernikowa
1/4 szt. laska wanili
8 szt. jądra moreli
PUDDING Z KASZY JAGLANEJ Z POLEWĄ MALINOWO-POMARAŃCZOWĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
PUDDING Z KASZY JAGLANEJ Z POLEWĄ MALINOWO-POMARAŃCZOWĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą, przesypujemy do rondelka i prażymy ją przez 2-3 minuty dokładnie mieszając. Następnie kaszę zalewamy mlekiem ( tak aby była 1-2cm powyżej kaszy) gotując ją ok 20-25 minut co jakiś czas mieszając i dolewając mleka w razie potrzeby. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej i miodu. Całość blendujemy na gładką masę dolewając ok 50ml soku pomarańczowego. W rondelku rozgrzewamy maliny i dolewamy sok, dosładzamy ksylitolem. W między czasie na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe. Masę przekładamy do szklaneczek, polewamy sosem i posypujemy migdałami.
Dobrze smakuje na ciepło i zimno.
Komentarze