Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

PUDDING Z KASZY JAGLANEJ Z POLEWĄ MALINOWO-POMARAŃCZOWĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

PUDDING Z KASZY JAGLANEJ Z POLEWĄ MALINOWO-POMARAŃCZOWĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekki, nisko kaloryczny i aromatyczny deser

Składniki

100 g kasza jaglana
140 ml mleko sojowe
1 łyżka miód
1/3 szklanka maliny
100 ml sok pomarańczowy
2 łyżka ksylitol
2 łyżeczka płatki migdałowe
1 łyżka przyprawa piernikowa
1/4 szt. laska wanili
8 szt. jądra moreli

Opis wykonania

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą, przesypujemy do rondelka i prażymy ją przez 2-3 minuty dokładnie mieszając. Następnie kaszę zalewamy mlekiem ( tak aby była 1-2cm powyżej kaszy) gotując ją ok 20-25 minut co jakiś czas mieszając i dolewając mleka w razie potrzeby. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej i miodu. Całość blendujemy na gładką masę dolewając ok 50ml soku pomarańczowego. W rondelku rozgrzewamy maliny i dolewamy sok, dosładzamy ksylitolem. W między czasie na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe. Masę przekładamy do szklaneczek, polewamy sosem i posypujemy migdałami. Dobrze smakuje na ciepło i zimno.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych