Pyzy ziemniaczane z mięsem
20 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do lekkiego zrumienienia ( ⅔ cebuli dodaj do farszu, ⅓ zostaw do okrasy pyz). Mięso rosołowe wraz z cebulą przepuść przez maszynkę do mielenia.
Ziemniaki ugotowane przepuść przez praskę, świeże ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. Zostaw na sitku do odcieknięcia płynu. W większej misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki ugotowane, odsączone ziemniaki świeże, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość dobrze wymieszaj, dodaj soli do smaku.
Weź kawałek ciasta, uformuj placek na dłoni, na placku połóż farsz. Uformuj w kulę. Do gotującej, osolonej wody włóż pyzy, po ok. 2 minutach łyżką cedzakową wymieszaj wodę, ewentualnie oderwij przyklejone do dna pyzy. Po wypłynięciu gotuj je na płycie grzewczej ok. 3–4 minut. Ciepłe pyzy polewaj usmażoną cebulą i podawaj.
Komentarze