Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

20 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Pyzy ziemniaczane z mięsem to kwintesencja polskiej kuchni. Idealne na sycący obiad, który przeniesie Cię smakiem do tradycyjnego, domowego stołu. Podane z okrasą albo ulubionym sosem zawsze zachwycają prostotą i smakiem!

Składniki

400 g - ziemniaków (ugotowane)
500 g - ziemniaków (surowych)
2 łyżki - mąki pszennej
2 łyżki - mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
400 g - mięsa wołowego lub drobiowego albo miks (z gotowania rosołu)
3 szt. - cebuli
- olej do smażenia

Opis wykonania

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do lekkiego zrumienienia ( ⅔ cebuli dodaj do farszu, ⅓ zostaw do okrasy pyz). Mięso rosołowe wraz z cebulą przepuść przez maszynkę do mielenia.

Krok 2

Ziemniaki ugotowane przepuść przez praskę, świeże ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. Zostaw na sitku do odcieknięcia płynu. W większej misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki ugotowane, odsączone ziemniaki świeże, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość dobrze wymieszaj, dodaj soli do smaku.

Krok 3

Weź kawałek ciasta, uformuj placek na dłoni, na placku połóż farsz. Uformuj w kulę. Do gotującej, osolonej wody włóż pyzy, po ok. 2 minutach łyżką cedzakową wymieszaj wodę, ewentualnie oderwij przyklejone do dna pyzy. Po wypłynięciu gotuj je na płycie grzewczej ok. 3–4 minut. Ciepłe pyzy polewaj usmażoną cebulą i podawaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych