Jajko w bułce zapiekane z serem i cebulą
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem żółtym i cebulą
Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem żółtym i cebulą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z bułek obciąć wierzchy i wydłubać środek. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie bądź oleju. Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do smażącej się cebulki. Całość smażymy, aż z boczku wytopi się tłuszcz. Łyżką cedzakową wyciągamy cebulkę i boczek (czekając aż tłuszcz wycieknie). Na dno bułki wykładamy 1/4 mieszanki boczku i cebuli, na to kładziemy 1/4 startego sera. Na wierzch delikatnie wlewamy jajko, posypujemy solą i ostrą przyprawą. Tak samo postępujemy z pozostałymi bułkami. Ostrożnie przenosimy je bezpośrednio do piekarnika, bądź w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 minut, w zależności od tego jakie lubimy jajka. Ja lubię bardzo ścięte, więc piekłam je 20 minut. Pod koniec pieczenia na 2-3 minuty można włączyć pieczenie z grzałką górną, aby bardziej przypiec jajka.
Komentarze