Śliwki z kruszonką z piekarnika
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Lato to czas pyszności na pobliskich bazarach, w lokalnych warzywniakach lub przydomowych ogródkach. Niektóre z owoców dostępne są dosłownie przez chwilę, ale chyba nie muszę nikogo przekonywać, że warto po nie sięgać właśnie teraz. Tym razem wybrałem po śliwki – idealny materiał do kolejnego deseru. Owoce zapiekam pod złocistą warstwą kruszonki. Deser jest super prosty i super szybki w wykonaniu, zaś efekty przerosną wasze oczekiwania. Jeśli więc naszła Cię nagła ochota na coś słodkiego albo do drzwi zapukali nieoczekiwani goście, a pod ręką akurat masz śliwki, to nie ma co czekać. Przygotuj soczysty i pyszny deser, który zachwyci każde podniebienie.
Składniki
6-8 dojrzałych śliwek
100 g cukru
100 g masła
200 g mąki
Masło do posmarowania formy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
529 kcal
Tłuszcz
23.6 g
Węglowodany
72.1 g
Błonnik
6.4 g
Białko
2.9 g
Sól
0 g
Śliwki zapiekane pod kruszonką
Śliwki zapiekane pod kruszonką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
- Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbaw je pestek.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.
- Do misy robota kuchennego wrzuć mąkę, cukier, masło i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.
- Kruszonkę wysyp na śliwki tak, aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.
- Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.
- Śliwki z kruszonką podawaj jeszcze gorące, kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Komentarze