Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Śliwki z kruszonką z piekarnika

Opis wykonania

Lato to czas pyszności na pobliskich bazarach, w lokalnych warzywniakach lub przydomowych ogródkach. Niektóre z owoców dostępne są dosłownie przez chwilę, ale chyba nie muszę nikogo przekonywać, że warto po nie sięgać właśnie teraz. Tym razem wybrałem po śliwki - idealny materiał do kolejnego deseru. Owoce zapiekam pod złocistą warstwą kruszonki. Deser jest super prosty i super szybki w wykonaniu, zaś efekty przerosną wasze oczekiwania. Jeśli więc naszła Cię nagła ochota na coś słodkiego albo do drzwi zapukali nieoczekiwani goście, a pod ręką akurat masz śliwki, to nie ma co czekać. Przygotuj soczysty i pyszny deser, który zachwyci każde podniebienie.

Śliwki zapiekane pod kruszonką - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbaw je pestek.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.
  3. Do misy robota kuchennego wrzuć mąkę, cukier, masło i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.
  4. Kruszonkę wysyp na śliwki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.
  5. Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.
  6. Śliwki z kruszonką podawaj jeszcze gorące, kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

Śliwki zapiekane pod kruszonką - zdjęcie 2