Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Lato to czas pyszności na pobliskich bazarach, w lokalnych warzywniakach lub przydomowych ogródkach. Niektóre z owoców dostępne są dosłownie przez chwilę, ale chyba nie muszę nikogo przekonywać, że warto po nie sięgać właśnie teraz. Tym razem wybrałem po śliwki – idealny materiał do kolejnego deseru. Owoce zapiekam pod złocistą warstwą kruszonki. Deser jest super prosty i super szybki w wykonaniu, zaś efekty przerosną wasze oczekiwania. Jeśli więc naszła Cię nagła ochota na coś słodkiego albo do drzwi zapukali nieoczekiwani goście, a pod ręką akurat masz śliwki, to nie ma co czekać. Przygotuj soczysty i pyszny deser, który zachwyci każde podniebienie.

Składniki

6-8 dojrzałych śliwek
100 g cukru
100 g masła
200 g mąki
Masło do posmarowania formy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
529 kcal
Tłuszcz
23.6 g
Węglowodany
72.1 g
Błonnik
6.4 g
Białko
2.9 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Śliwki zapiekane pod kruszonką - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbaw je pestek.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.
  3. Do misy robota kuchennego wrzuć mąkę, cukier, masło i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.
  4. Kruszonkę wysyp na śliwki tak, aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.
  5. Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.
  6. Śliwki z kruszonką podawaj jeszcze gorące, kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

Śliwki zapiekane pod kruszonką - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
tak smakuje lato
bsylvia
Super propozycja na jesienne wieczory, polecam!
Kulinarny_galimatias
Pyszne drugie sniadanie. Uwielbiam !
Ewusia1222
Pyszne śliwki pod kruszonką :) polecam!
Toporkiewicz
Idealne do lodów waniliowych