

Wywodząca się ze słonecznej Italii pizza jest jedną z najsmaczniejszych i najchętniej zamawianych potraw na świecie. Ale bez problemu można wykonywać ją w domowym zaciszu. Jeśli potrzebujecie szybkiego przepisu na ciasto do pizzy, które zadowoli Wasze kubki smakowe - ten artykuł jest dla Was!
Ciasto do pizzy można porównać do fundamentów budynku, na których ten się opiera. W sferze kulinarnej podstawą smacznej pizzy jest zaś ciasto, na którym układamy ulubione składniki. Obecnie istnieje wiele zróżnicowanych metod jego wykonania, my jednak przedstawiamy sprawdzoną i – naszym zdaniem – najlepszą z nich. Ciasto na pizzę z mlekiem:
Mąkę intensywnie mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Następnie wbijamy jajko i dodajemy ½ szklanki letniego mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, by rozprowadzić drożdże po całej objętości ciasta.
Gotową kulę ciasta pozostawiamy przykrytą ściereczką na 20 minut. W tym czasie, dzięki intensywnej pracy dodanych drożdży, ciasto zwiększy swoją objętość. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Tak przygotowany placek smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojone ulubione składniki pizzy. Na koniec posypujemy ziołami.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni (grzanie na dół bez termoobiegu) na 8 minut, aby ciasto pod wpływem ciepła delikatnie urosło, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu).
Po tym czasie, dla uzyskania smakowitego finiszu, pizzę posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze do 10 minut.
Dobrze wypieczony, pachnący placek najlepiej wygodnie pokroić w trójkąty i udekorować świeżą bazylią. Pizza smakuje najlepiej z ulubionymi składnikami, a wybór zestawień jest praktycznie nieskończony. Smacznego!