Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wywodząca się ze słonecznej Italii pizza jest jedną z najsmaczniejszych i najchętniej zamawianych potraw na świecie. Ale bez problemu można wykonywać ją w domowym zaciszu. Jeśli potrzebujecie szybkiego przepisu na ciasto do pizzy, które zadowoli Wasze kubki smakowe - ten artykuł jest dla Was!

Składniki

2 szklanka mąka pszenna typ 500
1/2 szklanka mleko
7 g drożdże instant
1 szt. jajko
1 szczypta sól
1 szczypta cukier

Opis wykonania

Ciasto do pizzy można porównać do fundamentów budynku, na których ten się opiera. W sferze kulinarnej podstawą smacznej pizzy jest zaś ciasto, na którym układamy ulubione składniki. Obecnie istnieje wiele zróżnicowanych metod jego wykonania, my jednak przedstawiamy sprawdzoną i – naszym zdaniem – najlepszą z nich. Ciasto na pizzę z mlekiem:

Mąkę intensywnie mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Następnie wbijamy jajko i dodajemy ½ szklanki letniego mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, by rozprowadzić drożdże po całej objętości ciasta.

Zobacz: jaką mąkę wybrać do pieczenia.

Gotową kulę ciasta pozostawiamy przykrytą ściereczką na 20 minut. W tym czasie, dzięki intensywnej pracy dodanych drożdży,  ciasto zwiększy swoją objętość. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Tak przygotowany placek smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojone ulubione składniki pizzy. Na koniec posypujemy ziołami.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni (grzanie na dół bez termoobiegu) na 8 minut, aby ciasto pod wpływem ciepła delikatnie urosło, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu).

Sprawdź: piekarniki.

Po tym czasie, dla uzyskania smakowitego finiszu,  pizzę posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze do 10 minut.

Dobrze wypieczony, pachnący placek najlepiej wygodnie pokroić w trójkąty i udekorować świeżą bazylią. Pizza smakuje najlepiej z ulubionymi składnikami, a wybór zestawień jest praktycznie nieskończony. Smacznego!

Sprawdź jak zrobić ciasto na pizzę w robocie kuchennym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Bardzo smaczne. Kochamy pizze
Radosław
Przepis na ciasto rewelacyjny
Radosław
Pizza wyszła fenomenalnie. Polecam przepis
bsylvia
Super przepis na ciasto do pizzy, polecam!