Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem
2 porcje
40 min
Średnie
Ciekawa propozycja obiadowa. Bardzo kolorowa i zdrowa. W przepisie wykorzystałam dzwonki z halibuta, ale można je zastąpić filetem.
Składniki
2 szt. Dzwonki halibuta
1 szt. Cytryna
1 szt. Zielona papryka
1 szt. Czerwona papryka
250 g Pomidorki cherry
200 g Ryż
150 ml Sok z kiszonych buraków
Sól, świeżo mielony pieprz
Oliwa
Kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem
Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryba: Halibuta umyć, odciąć ostrym nożem płetwy i skórę, przełożyć do miski lub głębokiego talerza, skropić 1/2 cytryny i przyprawić z obu stron pieprzem i solą. Zostawić rybę, aż będzie w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzać na najmniejszym ogniu oliwę i przełożyć rybę. Smażyć z obu stron bardzo krótko. Rybę obracać delikatnie, bo szybko jest miękka.
Salsa warzywna: Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na pół i przełożyć do miski. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i biały miąższ, po czym pokroić w kostkę i również przełożyć do miski. Warzywa skropić delikatnie cytryną, oliwą, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Ryż: W wysokim garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić opakowania z ryżem. Ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu, następnie wyciągnąć, odsączyć dobrze z wody, wsypać do garnka i mieszając wlać sok buraczany. Jeżeli ryż będzie mało różowy, to można dodać więcej soku (jednak przed dodaniem skosztujcie go, bo nie może być zbyt kwaśny). Ryż krótko podgrzać na wolnym ogniu, tak aby był odpowiednio ciepły.
Podanie: Rybę ułożyć na talerzu, udekorować tymiankiem. Po jednej stronie ułożyć ryż, zaś po drugiej warzywną salsę.
Komentarze