Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rolada szpinakowa z łososiem i twarożkiem

Rolada szpinakowa z łososiem i twarożkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rolada szpinakowa z łososiem to jedna z potraw, które nie tylko obłędnie się prezentują, ale również zachwycają smakiem. Nic więc dziwnego, że chętnie przygotowujemy ją nie tylko jako przystawkę na przyjęcia i inne specjalne okazje, ale również jako pomysł na zdrową kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem i serkiem twarogowym? Wypróbuj koniecznie nasz sprawdzony przepis!

Składniki

450 g szpinak mrożony rozdrobniony
3 szt. jajka
2 szklanka mąka pszenna
1 ząbek czosnek
1 szt. serek twarogowy do smarowania
150 g łosoś wędzony w plastrach
1 szczypta sól i pieprz
2 łyżka masło
1 łyżeczka proszek do pieczenia

Opis wykonania

Biszkopt szpinakowy:

Szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj szpinak.Całość podsmaż, doprawiając solą i pieprzem, zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Do przestudzonej masy dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie wmieszaj pianę z białek.

Sprawdź również: Blendery Bosch

Pieczenie biszkoptu:

Przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, włóż blachę i piecz przez około 15-20 min, do lekkiego zrumienienia. Gdy placek lekko ostygnie, zwiń go w roladę przy pomocy papieru do pieczenia lub ściereczki.

 

Nadzienie twarogowo-łososiowe:

Twarożek umieść w miseczce. Dodaj pokrojonego drobno łososia i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie do masy możesz dodać posiekany, świeży koperek.

Wykończenie:

Całkowicie ostudzoną roladę rozwiń. Posmaruj dokładnie całą jej powierzchnię przygotowanym nadzieniem z łososia i twarożku. Zwijaj mocno ściskając, a następnie szczelnie owiń folią spożywczą. Roladę umieść na minimum godzinę w lodówce.

Więcej o piekarnikach Bosch: Piekarniki Bosch

By rolada szpinakowa z łososia zachowała swój atrakcyjny wygląd wyjmij ją z lodówki i pokrój w plastry bezpośrednio przed podaniem. Najlepiej smakuje lekko schłodzona.

Smacznego!

Zobacz także: Szpinak

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Paulina24
Goście byli zachwyceni.