Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rolada szpinakowa z łososiem i twarożkiem

Opis wykonania

Rolada szpinakowa z łososiem to jedna z potraw, które nie tylko obłędnie się prezentują, ale również zachwycają smakiem. Nic więc dziwnego, że chętnie przygotowujemy ją nie tylko jako przystawkę na przyjęcia i inne specjalne okazje, ale również jako pomysł na zdrową kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem i serkiem twarogowym? Wypróbuj koniecznie nasz sprawdzony przepis!

  1. Biszkopt szpinakowy:

    Szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj szpinak.Całość podsmaż, doprawiając solą i pieprzem, zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Do przestudzonej masy dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie wmieszaj pianę z białek.

    Sprawdź również: Blendery Bosch

  2. Pieczenie biszkoptu:

    Przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, włóż blachę i piecz przez około 15-20 min, do lekkiego zrumienienia. Gdy placek lekko ostygnie, zwiń go w roladę przy pomocy papieru do pieczenia lub ściereczki.

     

  3. Nadzienie twarogowo-łososiowe:

    Twarożek umieść w miseczce. Dodaj pokrojonego drobno łososia i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie do masy możesz dodać posiekany, świeży koperek.

  4. Wykończenie:

    Całkowicie ostudzoną roladę rozwiń. Posmaruj dokładnie całą jej powierzchnię przygotowanym nadzieniem z łososia i twarożku. Zwijaj mocno ściskając, a następnie szczelnie owiń folią spożywczą. Roladę umieść na minimum godzinę w lodówce.

    Więcej o piekarnikach Bosch: Piekarniki Bosch

  5. By rolada szpinakowa z łososia zachowała swój atrakcyjny wygląd wyjmij ją z lodówki i pokrój w plastry bezpośrednio przed podaniem. Najlepiej smakuje lekko schłodzona.

    Smacznego!

    Zobacz także: Szpinak

Bosch do kuchni