Rolada szpinakowa z łososiem i twarożkiem
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Rolada szpinakowa z łososiem i twarożkiem
Rolada szpinakowa z łososiem i twarożkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Biszkopt szpinakowy:
Szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj szpinak.Całość podsmaż, doprawiając solą i pieprzem, zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Do przestudzonej masy dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Sprawdź również: Blendery Bosch
Pieczenie biszkoptu:
Przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, włóż blachę i piecz przez około 15-20 min, do lekkiego zrumienienia. Gdy placek lekko ostygnie, zwiń go w roladę przy pomocy papieru do pieczenia lub ściereczki.
Nadzienie twarogowo-łososiowe:
Twarożek umieść w miseczce. Dodaj pokrojonego drobno łososia i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie do masy możesz dodać posiekany, świeży koperek.
Wykończenie:
Całkowicie ostudzoną roladę rozwiń. Posmaruj dokładnie całą jej powierzchnię przygotowanym nadzieniem z łososia i twarożku. Zwijaj mocno ściskając, a następnie szczelnie owiń folią spożywczą. Roladę umieść na minimum godzinę w lodówce.
Więcej o piekarnikach Bosch: Piekarniki Bosch
By rolada szpinakowa z łososia zachowała swój atrakcyjny wygląd wyjmij ją z lodówki i pokrój w plastry bezpośrednio przed podaniem. Najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Smacznego!
Zobacz także: Szpinak
Komentarze